• home
 • video
 • pas verschenen

  "Dick Advocaat als bondscoach van Nederland? Dat is echt een zwaktebod"

  "Dit leidt weer tot een hoop opschudding."

  De KNVB heeft met Dick Advocaat gesproken over het bondscoachschap van Oranje. De Nederlandse voetbalbond wil tegen begin mei de knoop doorhakken, al zou Henk ten Cate momenteel op 1 staan. Freek Jansen van Voetbal International hoopt dat de keuze alvast niet op Advocaat zal vallen.

  De 69-jarige Dick Advocaat, trainer van Fenerbahçe in Turkije, en de 62-jarige Henk ten Cate, coach van een club in Abu Dhabi, toppen het lijstje van kandidaten voor het bondscoachschap in Nederland.

  Advocaat was al eens bondscoach van Oranje (2002-2004) en ook drie keer assistent-coach. Zo stond hij vorig jaar nog aan de zijde van Danny Blind en Marco van Basten. Heel eventjes, want Advocaat koos al snel eieren voor zijn geld en verkaste naar Turkije.

  Freek Jansen, voetbalverslaggever van het Nederlandse voetbaltijdschrift Voetbal International, analyseert de zoektocht naar een bondscoach en heeft zo zijn mening over de interesse in Advocaat.

  "Mijn eerste gedachte was: wat een zwaktebod. Dat de KNVB met Advocaat praat, geeft enerzijds aan dat het aanbod van trainers dat bondscoach kan en wil worden minimaal is. Anderzijds is het vrij ongeloofwaardig van de KNVB om met Advocaat te praten als je weet dat hij onlangs nog een trainingskamp in Portugal verliet."

  "Advocaat was vorig jaar de wonderdokter die voor dé oplossing zou zorgen en Danny Blind zou helpen. Een paar maanden later was hij echter verdwenen toen hij een aanbieding kreeg uit Turkije. Zo zit hij in elkaar." 

  "Advocaat heeft Blind en de spelers in de steek gelaten. Blind is nu wel weg, maar die spelers zijn dat niet vergeten en vooral de belangrijke spelers van Oranje laten nu horen dat zij Advocaat niet zien zitten."

  "Als Zenit morgen aanklopt, gaat Advocaat daar naartoe"

  "Los van zijn trainerskwaliteiten, want die staan totaal niet ter discussie: dit toont dat de KNVB het spoor bijster is. Ronald Koeman, de beste kandidaat, hebben ze tegen zich in het harnas gejaagd en met Louis van Gaal lukt het niet om die als bondscoach binnen te halen", gaat Freek Jansen voort.

  "Je moet kijken naar wat voor een type Advocaat is. Als Zenit Sint-Petersburg morgen aanklopt, gaat hij daar naartoe. Terwijl Nederland een bondscoach nodig heeft die er vol voor wil gaan. Iemand als Henk ten Cate is wél gretig en heeft ook veel ervaring. Dan lijkt het mij niet zo'n moeilijke keuze."

  "Maar wat gebeurt er? Nu vliegt de Nederlandse bond eerst naar Henk ten Cate en vervolgens naar Dick Advocaat. Ten Cate wist niet van de interesse in Advocaat. Dat vind ik gek. Je speelt beter open kaart en zegt dat er twee kandidaten zijn met wie je het gesprek aangaat."

  "Dit leidt weer tot een hoop opschudding. Dat past in dat hele KNVB-verhaal. Bij de bond schieten ze zichzelf structureel in de voet. Op den duur krijg je daar medelijden mee. Want we hebben het nu over de bondscoach, maar we zouden het nog over 100.000 andere onderwerpen bij de KNVB kunnen hebben."

  "Maar nogmaals: het is een pijnlijke zoektocht. Onze spelers behoren niet meer tot de top, maar tot de subtop en onze trainers nu ook. Het is niet meer zoals 5 of 10 jaar geleden. De situatie is veranderd. En in de nieuwe generatie Nederlandse trainers heeft men blijkbaar niet dusdanig veel vertrouwen..."

  "Een mooie ronde gedaan"

  Hans van Breukelen, de technisch directeur van de KNVB, hoopt eind deze week zijn ideale kandidaat voor het bondscoachschap voor te stellen. De oud-doelman zegt op de website van Voetbal International dat hij "een mooie ronde" gedaan heeft en "goede gesprekken" gevoerd heeft. "We gaan nu alles laten bezinken", aldus Van Breukelen.