• home
 • video
 • pas verschenen

  Van den Spiegel over Nowitzki: "Hij heeft basketbal mee veranderd"

  Dirk Nowitzki schreef vannacht NBA-geschiedenis.

  Dirk Nowitzki heeft als zesde speler in de NBA-geschiedenis 30.000 punten op zijn teller gezet. Tomas Van den Spiegel, gewezen international en generatiegenoot van Nowitzki, zag hoe de Duitser een kleine revolutie ontketende. "Maar desondanks bleef hij fantastisch sympathiek", looft Van den Spiegel ook de mens Nowitzki.

  "Eigen verdienste"

  "Dirk Nowitzki kwam in 1998 in de NBA, maar behalve de Dallas Mavericks had niemand op dat moment verwacht dat hij dit zou verwezenlijken", vertelt Tomas Van den Spiegel aan Sporza.

  "Een type als Nowitzki was ongezien en niemand wist wat er van kon komen. Iedereen zag wel zijn enorme potentieel, met zijn lengte en zijn shot. Maar fysiek was hij echt nog niet ontwikkeld en de vraag was of hij zich ooit zou ontwikkelen. Als je ziet waar hij vandaag staat, is het toch heel erg zijn eigen verdienste dat het allemaal gelukt is."

  "Heeft basketbal mee veranderd"

  "Dirk Nowitzki heeft toch een kleine revolutie mee ingeluid in het basketbal. Vroeger moesten spelers van zijn lengte alleen maar onder de ring staan en center zijn. Met Nowitzki kwam er een tendens dat spelers van die lengte meer moesten kunnen dan alleen maar groot zijn en in de weg staan. Daar is hij toch wel een exponent van geweest", benadrukt Van den Spiegel het belang van de Duitser.

  "Door Nowitzki is men over grote jongens beginnen na te denken en heeft men ingezien dat er centers zijn die meer kunnen dan alleen maar groot zijn. Dat heeft er zeker toe bijgedragen dat het basketbal een beetje veranderd is."

  "15 jaar gezocht naar nieuwe Nowitzki"

  "Intussen wordt er meer en meer gezocht naar types als Nowitzki, maar het heeft wel 15 jaar geduurd om de nieuwe Nowitzki te vinden. Porzingis van de NY Knicks komt het dichtst in de buurt van wat Dirk ooit was en nog steeds is. Die staat misschien al iets verder dan Nowitzki op die leeftijd, alleen weet ik niet of hij dezelfde goeie kop heeft. Want het karakter, de verbetenheid en de basketbalintelligentie van Nowitzki zijn onmetelijk", zegt Van den Spiegel.

  "En dan is er natuurlijk ook nog Antetokounmpo (Milwaukee Bucks, red), de laatste exponent van het Nowitzki-type. Die is nog een stapje verder gegaan door spelverdeler te worden. De "Greek Freak" was dit jaar al All Star. Hij is ongelooflijk begiftigd door de natuur, werkt keihard en gaat enorm vooruit."

  "Porzingis en Antetokounmpo (foto) zijn de twee Europeanen die vandaag het dichtst in de buurt komen van Nowitzki, maar erover gaan zal heel moeilijk zijn."

  "Anderen doen nu ook de Nowitzki fade away"

  Dirk Nowitzki maakte zijn 30.000e punt met een zogenoemde fade away. De Duitser ontwikkelde zelfs een eigen variant. "Die Nowitzki-fade away zie je nu ook bij andere spelers", weet Van den Spiegel.

  "Zondag gaf ik nog commentaar bij de wedstrijd van de Knicks tegen de Warriors. Knicks-speler Porzingis scoorde op een bepaald moment met die beweging, die Nowitzki bijna uitgevonden heeft. Die move wordt echt gekopieerd. Dat is wel knap natuurlijk."

  "Fantastisch sympathieke gast"

  "Ik heb nog met Dirk Nowitzki samengespeeld toen we een jaar of 16 waren", verklapt Van den Spiegel, die even oud en even groot is als de Duitser. "We zaten een hele tour door de VS in hetzelfde team. Hij is geëvolueerd naar de power forward-positie, maar toen was hij een spelverdeler van 2,14m. Fenomenaal."

  "Nowitzki is ook altijd een fantastisch sympathieke gast gebleven, altijd zichzelf. Nooit gaan zweven, nooit gedacht dat het basketbal rond hem draaide. Dat is niet evident in de NBA. Hij is er altijd in geslaagd om niet te vergeten waar hij vandaan kwam. Dat is erg knap."

  Bekende Duitse sporters feliciteren Nowitzki: