• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Hooliganisme in Rusland oplossen? "Maak er een sport van"

  Worden gevechten tussen hooligans gelegaliseerd?

  Een Russisch parlementslid komt met een wel erg onorthodoxe maatregel om supportersgeweld tegen te gaan op de proppen: zet twintig vechters uit elk kamp tegenover elkaar in een arena. "Georganiseerde gevechten zouden agressie in een vredevolle richting stuwen"

  Een BBC-reportage onthulde vorige maand hoe Russische hooligans zich nu al opmaken voor een veldslag op het WK 2018 in eigen land. (zie: Lees ook) Vooral de Engelsen, met wie de Russen afgelopen zomer in Marseille al in de clinch gingen, zouden het moeten ontgelden.

  Russisch parlementslid Igor Lebedev, die zetelt voor de nationalistische partij LDPR, komt met een wel erg creatieve oplossing. Hij wil de straatgevechten reglementeren en in een nieuwe sport gieten.

  "Zet 20 ongewapende vechters van elke zijde in een arena. Georganiseerde gevechten zouden agressie in een vredevolle richting stuwen. Rusland zou een pionier zijn in een nieuwe sport."

  Massagevechten tussen Russische hooligans zijn nu al ingeburgerd. Buiten het zicht van de politie houden sommige supportersgroepen al illegale gevechten op het Russische platteland.

  "Engelsen zijn klootzakken en slechte vechters"

  Lebedev heeft het vooral gemunt op Engelse fans, die hij eerder al "klootzakken" en "slechte vechters" had genoemd. "Engelse supporters komen naar Rusland om te vechten. Uitdaging geaccepteerd: een gevecht in een stadion op een vastgesteld tijdstip."

  Volgens Lebedev, die ook lid is van de Russische voetbalfederatie, zouden gevechten tussen Engelsen en Russen duizenden supporters op de been brengen. Of er rode kaarten kunnen vallen tijdens de veldslagen, is niet geweten.