• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Tweede deel podcast Tom Boonen: hoge pieken en diepe dalen

  Tom Boonen krijgt Alain Vandam op bezoek in Monaco.

  In de podcast "Tommeke, wat doe je nu?" overloopt Christophe Vandegoor de carrière en het leven van Tom Boonen. Met in deel 2: de sportieve hoogtes, de ongeziene populariteit, maar ook de keerzijde van de medaille.

  Het boerenjaar 2005

  2005 is het jaar van de unieke tripel van Boonen. Hij is de eerste renner in de geschiedenis die in één seizoen de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix én het WK wint.

  In de Tour wint Boonen bovendien ook nog eens twee ritten, maar de groene trui is dan nog niet voor hem weggelegd. Valpartijen en kniepijn dwingen hem tot een opgave.

  Een jaar later wint hij als wereldkampioen de Ronde, iets wat enkel Bobet, Van Looy en Merckx hem voordeden (en Sagan hem nadeed). In de Tour van 2006 mag Boonen ook nog eens de gele trui aantrekken.

  Video player inladen ...

  Ongeziene populariteit, maar ook de tol van de roem

  Dankzij zijn zegedrift is Tom Boonen ook de grote slokop in het prijzenseizoen: Flandrien van het Jaar, Kristallen Fiets, Sportman van het Jaar, Sportpersoonlijkheid van het Jaar... Allemaal rijft hij ze binnen.

  Op de Pop Poll van Humo wint Boonen zelfs drie medailles. Het levert hem een bezoekje op van Alain Vandam, de ster van tv-reeks Het Eiland (zie video).

  Maar Boonen maakt ook kennis met de keerzijde van de medaille. In het najaar van 2006 doet politicus Jean-Marie Dedecker stof opwaaien met zijn uitspraak dat 3 Belgische toprenners een dopingkuur hebben gevolgd in Italië.

  Met bewijzen kwam Dedecker nooit en dus werd hij door de rechter veroordeeld tot 1 euro symbolische schadevergoeding.

  In 2008 wint Boonen voor de tweede keer Parijs-Roubaix. Maar lang kan hij niet genieten van de zege. In de lente valt het woord cocaïne. Boonen is niet welkom in de Tour. Boonen is topsporter, maar ook mens en dus niet onfeilbaar. Perfectie bestaat niet.

  VIDEO: Alain Vandam bezoekt Tom Boonen in Monaco voor de Pop Poll

  Video player inladen ...

  Alle podcasts van Radio 1