• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Cauberg verdwijnt uit absolute finale van de Gold Race

  De Cauberg ligt nu op 19 kilometer van de streep.

  De organisatoren van de Amstel Gold Race willen een spannendere wedstrijd. De Cauberg, de helling die traditioneel de finale kleurde, moet daarom wijken.

  De laatste passage op de Cauberg lag tot nog toe op twee kilometer van de finish. "Er was na afloop steevast discussie dat de koers te lang op slot zat, omdat de Cauberg zo dicht bij de aankomst te bepalend zou zijn", vertelt organisator Leo van Vliet.

  "Door de laatste klim van de Cauberg uit ons parcours te halen, hopen we op een meer open wedstrijd, waarbij er meer kanshebbers zullen zijn en de aanvallers meer kansen krijgen.”

  In het nieuwe parcours wordt de Cauberg voor het laatst beklommen op 19 kilometer van de aankomst. Daarna moeten de renners wel nog over de Geulhemmerberg en de Bemelerberg. De aankomstlijn ligt op dezelfde plaats als de voorbije vier edities.

  "Het zijn niet de organisatoren, maar de renners en de ploegen die de koers maken. Het is wel duidelijk dat de Cauberg, die nu op circa 19 kilometer van de finish zal liggen, minder doorslaggevend zal zijn", besluit Van Vliet.

  Het parcours van de Gold Race is in de loop der jaren wel vaker gewijzigd. Enkele jaren geleden lag de aankomst zelfs boven op de Cauberg, maar sinds 2013 eindigde de koers 1,8 kilometer na de beklimming, zoals bij het WK in 2012.

  Karel Vannieuwkerke en Renaat Schotte vinden het een goeie beslissing: