• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Alain Courtois zet Grimbergen onder druk: "We sluiten parking C"

  Het Eurostadion zou op parking C komen.

  Alain Courtois, schepen van Sport in Brussel en bezieler van het Eurostadion, heeft een radicaal voorstel om het dossier uit de huidige impasse te halen. "We gaan tot het uiterste van het systeem", zegt hij in L'Echo. Met de sluiting van parking C zouden supporters immers in de straten van Grimbergen gaan parkeren.

  Het dossier rond de bouw van het Eurostadion op het grondgebied van Grimbergen zit al een poos muurvast. Vorige maand besliste de gemeenteraad van Grimbergen om een buurtweg die over het terrein loopt, niet af te schaffen. Bouwheer Ghelamco stelde daarop de gemeente Grimbergen in gebreke, maar het dossier liep alweer vertraging op.

  Bovendien gaf Ruimte Vlaanderen, dat bevoegd is voor het ruimtelijke beleid, eerder deze week een negatief advies voor de milieuvergunningsaanvraag.

  Alain Courtois, schepen van Sport in Brussel en bezieler van het Eurostadion, komt vandaag in de krant L'Echo met een drastisch voorstel om het dossier te deblokkeren.

  "Als we de logica volgen, sluiten we parking C", zegt hij. "Een wedstrijd van de Rode Duivels, dat zijn 7.800 auto's. Waar gaan die mensen dan parkeren?"

  Met de sluiting van parking C zou de parkeerdruk op de omliggende gemeenten, waaronder Grimbergen, toenemen tijdens grote evenementen. Zo hoopt Courtois de medewerking van die gemeente af te dwingen.

  "Ze verwijten ons op een bepaald moment dat we de wet niet respecteren. Maar dat doen we wel. We gaan tot het uiterste van het systeem en sluiten de parking."

  "Niet voor Batibouw (dat over enkele dagen van start gaat, red)", voegt Courtois er nog aan toe. "Maar in de maand maart zou dat wel kunnen."

  De tijd begint te dringen

  Het Eurostadion zou klaar moeten zijn voor het EK voetbal in 2020. Volgens de huidige plannen zou de bouw een kleine 3 jaar in beslag nemen. De tijd begint dus te dringen voor het dossier, maar Courtois maakt zich nog niet al te veel zorgen. 

  "Ik geef het voorbeeld van het stadion van Lyon, waar België op het EK verloor van Italië. Dat was in juni 2016, het stadion werd geopend in januari van dat jaar. Als het Eurostadion er niet staat in januari 2020, moeten we er rekening mee houden dat daar niet gespeeld wordt op het EK."

  KVK-voorzitter en Pro League-aanjager Joseph Allijns op Twitter