• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  1e klasse B nadert ontknoping: Vandenbempt legt "ingewikkelde" competitieformule uit

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Tweede klasse heet sinds dit seizoen 1B. Mogelijk wordt Antwerp-Lierse morgen een beslissende match. In het onderstaande filmpje leggen het competitiesysteem uit, met de stem van Peter Vandenbempt. "Als u denkt dat het nogal ingewikkeld klinkt, dan heeft u gelijk. Het is zo ingewikkeld als het klinkt", zegt onze voetbalcommentator.
  Video player inladen ...

  2 periodes, 28 speeldagen, 2 finalisten

  Het kampioenschap in 1B bestaat uit 2 periodes. Elke periode telt 14 speeldagen en heeft een apart klassement. De winnaars van de twee periodes spelen tegen elkaar in de finale, met een heen- en terugwedstrijd.

  Er wordt ook een algemeen klassement bijgehouden, waarin de punten van de 2 periodes opgeteld worden. De ploeg die het hoogst gerangschikt staat in dat algemene klassement, speelt in de finale tussen de periodekampioenen eerst uit.

  Rechtstreekse promotie kan ook

  Als de finale gelijk eindigt, weegt het aantal doelpunten buitenshuis door. Als de stand ook dan nog gelijk is, volgen verlengingen en indien nodig strafschoppen.

  Als één club de 2 periodes wint, dan promoveert die club rechtstreeks naar de Jupiler Pro League.

  Voorwaarden voor 1A

  Als de winnaar van 1 van de periodes geen licentie heeft aangevraagd voor 1A of als die niet werd toegekend, als er een transferverbod werd opgelegd of als de infrastructuur niet voldoet aan de criteria van de Jupiler Pro League, dan zal die periodekampioen de finalewedstrijden niet mogen spelen. In dat geval zal de winnaar van de andere periode promoveren naar de Jupiler Pro League.

  3 1B-clubs doen mee aan Play-off II voor Europa

  De 3 hoogst gerangschikte clubs in het algemene klassement van 1B, met uitzondering van de kampioen, nemen deel aan PO II met de eersteklassers. Zo komen ze uiteindelijk nog in aanmerking voor 1 Europees ticket. De clubs moeten wel voldoen aan de licentievoorwaarden.

  Play-downs bepalen 1 degradant

  De resterende 4 clubs van 1B spelen de zogenaamde Play-downs, dat is een competitie van 6 speeldagen.

  Bij de start van de Play-downs worden de punten van de clubs gehalveerd. De club die laatste eindigt in de Play-downs, degradeert naar de eerste amateurafdeling.