• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Europa eist 16 tickets voor uitgebreid WK voetbal in 2026

  UEFA-voorzitter Ceferin probeert zoveel mogelijk uit de brand te slepen.

  In 2026 wordt het WK voetbal met 48 in plaats van 32 landen gespeeld. Europa, dat nu recht heeft op 13 tickets, eist ook een deel op van de grotere koek. "Het is realistisch dat we minstens 16 tickets eisen", zegt UEFA-voorzitter Aleksandar Ceferin.

  Europa is nu al de hofleverancier van het WK voetbal met 13 van de 32 plaatsen, ofwel iets meer dan 40%. De nieuwe formule met 48 landen moet vooral voor groeiregio's als Afrika en Azië een verbetering zijn, maar toch wil de UEFA zoveel mogelijk uit de brand slepen voor Europa.

  "We moeten realistisch zijn", zegt Aleksander Ceferin. "En realistisch is dat we 16 tickets eisen."

  "We zijn zeker dat die 16 Europese landen over voldoende kwaliteiten beschikken om de volgende ronde te bereiken." Dat zou betekenen dat Europa wel een deel van zijn aandeel moet inboeten: van 40% naar 33%.

  De UEFA heeft als extra eis wel dat de 16 Europese landen elk in een aparte groep moeten belanden. In het nieuwe format wordt immers met 16 groepen van 3 landen gespeeld.

  In mei wellicht definitieve beslissing

  Op het FIFA-congres in Bahrein in mei wordt de verdeling over de verschillende continenten wellicht definitief afgesproken. Volgens een bron binnen de FIFA zou Afrika de beste zaak doen. Zij zouden van 5 naar 9 deelnemers gaan.