• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Nederlandse presentator Van Nieuwkerk tegen Dekker: "Wat een slappe hap, man"

  Dekker en Zonneveld in De Wereld Draait Door.

  Het boek van Thomas Dekker en Thijs Zonneveld over het losbandige wielerleven van Dekker baart heel wat opzien. In het Nederlandse tv-programma De Wereld Draait Door ging het er maandagavond alvast hevig aan toe tussen presentator Matthijs van Nieuwkerk, Thomas Dekker, Thijs Zonneveld en journalist Frits Barend.

  "Ik heb dit boek over mijn leven laten schrijven, omdat ik elke dag met dit verhaal over mijn carrière en doping geconfronteerd word", begon Dekker zijn relaas. "Aan Thijs Zonneveld heb ik alles verteld, ik ben 100% eerlijk geweest. Nu valt er niks meer te vertellen over mijn wielerleven, alles is gezegd."

  Matthijs van Nieuwkerk merkte op dat Dekker een zielig leven geleid heeft. "Een reusachtige leugen was jouw krankzinnige leven", wierp hij Dekker voor de voeten.

  "Je was voortdurend op zoek naar bloedzakken, dealers en seks. Ik word hier heel ongelukkig van. Ik denk aan mijn vader die toeleefde naar de Tour de France en al die keren dat ik tijdens wedstrijden op het puntje van mijn stoel zat en jullie zat aan te moedigen. Ik vind dit een slappe hap. Ik had dit liever niet geweten."

  Journalist Frits Barend vroeg Dekker en Zonneveld waarom ze andere mensen uit het wielermilieu, zoals Michael Boogerd en Jacques Hanegraaf, in het boek vermelden als handlangers van Dekkers praktijken.  

  Barend: "De schellen vallen van mijn ogen. Thomas moest namens zichzelf praten, niet namens pakweg Michael Boogerd. Hij moet Michael er buiten laten. Er bestaat een erecode van de kleedkamer: er worden veel dingen in vertrouwen gezegd en het is de klasse van een journalist om precies te weten wat je uitbrengt en wat niet."

  Dekker vond dat onzin. "Alle problemen in het wielrennen zijn al 100 jaar aan de gang, omdat dat dat precies het probleem is: er wordt nooit verteld wat er écht aan de hand is. Dit boek zal een eyeopener voor jou zijn. Kijk: ik heb de verkeerde keuzes gemaakt en hoop dat ik jonge mensen voor dezelfde valkuilen kan behoeden."

  "Ik las het boek in 63 minuten"

  Afsluitend zei Van Nieuwkerk: "Thijs heeft een geweldig en spannend boek geschreven. Ik las het in 63 minuten. Je kunt niet geloven dat een jonge jongen tot zoiets verwordt. Het is heel goed dat dit geschreven is. Alleen had ik sommige zaken als wielerfan liever niet geweten."

  Dekker en Zonneveld in De Wereld Draait Door: