• home
 • video
 • pas verschenen

  Een tweede liefde: 13 sporters die hun carrière een nieuwe wending gaven

  Genyn ruilde het rolstoelrugby in voor de handbike.

  Je bent nooit te oud om te leren. Onder dat motto begon zwemkampioen Florent Manaudou aan een avontuur in het handbal. Hij is niet de eerste sporter die kiest voor een opvallende carrièreswitch. Deze collega's gingen hem voor.

  Hanna Mariën: van de atletiekpiste naar de bobslee

  In België is Hanna Mariën waarschijnlijk het bekendste voorbeeld van een sporter die succes oogstte in verschillende disciplines. Als deel van de 4x100m-ploeg won ze goud in Peking. Daarna kroop ze de bobslee in. Ze nam deel aan de Winterspelen in Sotsji.

  Tyson Gay, Ryan Bailey & Lolo Jones volgen haar voorbeeld

  Het bobsleeën is een populair toevluchtsoord voor gestopte atleten. Ook de Amerikanen Ryan Bailey, Tyson Gay en Lolo Jones (foto) maakten de overstap.

  Eric Heiden: ruilt zijn schaatsen in voor een fiets

  Eric Heiden won vijf gouden medailles op de Olympische Winterspelen in Lake Placid. Maar hij hing een aantal jaren later zijn schaatsen aan de haak en koos voor de fiets. Als wielrenner nam hij deel aan de Ronde van Frankrijk.

  Michael Jordan: basketballegende wordt honkballer

  Michael Jordan was bijzonder succesvol als basketballer, maar na zijn successen in de NBA was zijn honger nog niet gestild. Jordan beproefde zijn geluk in het honkbal, maar was daar nooit echt succesvol.

  Rebecca Romero: medailles in het roeien en het baanwielrennen

  De Britse Rebbeca Romero was de eerste die haar land olympische medailles schonk in twee verschillende disciplines. In 2004 won ze een zilveren medaille in de dubbel vier (roeien), in 2008 won ze goud in de achtervolging (baanwielrennen).

  Nassar Al-Attiyah: autopiloot en kleiduifschutter

  Nasser Al-Attiyah is een snelheidsduivel, maar de rallypiloot uit Qatar houdt ook van kleiduifschieten. Hij nam zelfs al deel aan drie Olympische Spelen. In 2012 veroverde hij in Londen een bronzen plak.

  Luc Alphand: van de skipiste naar de woestijn in Dakar

  Ook Luc Alphand kruipt graag een snelle auto in. De Fransman won in 2006 zelfs de rally van Dakar. Maar autosport is eigenlijk de tweede liefde van Alphand. Hij begon zijn sportieve carrière als alpineskiër en nam drie keer deel aan de winterspelen.

  Ingeborg Marx: manusje van alles

  Ingeborg Marx is een van de meest veelzijdige atletes uit de Belgische sportgeschiedenis. Ze waagde zich aan turnen, jumping, atletiek, gewichtheffen en baanwielrennen. Als gewichthefster mocht ze bovendien naar de Spelen in 2000.

  Alessandro Zanardi: Autocoureur en handbiker

  Zanardi won deze zomer op de Paralympische Spelen een gouden medaille. Hij won op de handfiets de tijdrit op 20 kilometer. Maar voor een crash in 2001 tijdens een Indycar-wedstrijd was hij een formule 1-piloot. Hij reed 42 races.

  Peter Genyn: van rugby naar atletiek

  Peter Genyn bezorgde ons land afgelopen zomer twee gouden medailles op de Paralympische Spelen. De handbikers was de snelste op de 100 en de 400 meter. Toch beoefent hij deze sport nog maar sinds 2013. Voordien was hij een succesvol rolstoelrugbyspeler. Hij mocht twee keer naar de Spelen en pakte verschillende medailles op Europese kampioenschappen.

  Marion Jones: Van het basketbal naar de atletiek en terug

  De Amerikaanse Marion Jones verloor vijf olympische atletiekmedailles nadat haar dopinggebruik aan het licht kwam. De sprintster probeerde na een korte gevangenisstraf haar sportieve carrière te herlanceren in het basketbal. Geen complete verrassing, want in haar studententijd was Jones ook al een verdienstelijke speelster.