• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Burgemeester van Rome verwijst olympische plannen naar de prullenmand

  Virginia Raggi is sinds kort burgemeester van Rome.

  Rome is niet langer kandidaat om de Olympische Spelen van 2024 te ontvangen. "Ja zeggen tegen dit project zou onverantwoord zijn", zegt burgemeester Virginia Raggi. Het Italiaans Olympisch Comité reageert ontgoocheld.

  Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) kiest in september 2017 de gaststad voor de Spelen van 2024. Rome was naast Los Angeles en Parijs een van de kandidaten om het olympisch circus te ontvangen. Het Italiaans Olympisch Comité (CONI) had daarvoor de steun nodig van het stadsbestuur van Rome, maar de nieuwe burgemeester Virginia Raggi heeft het plan naar de prullenmand verwezen.

  Raggi vindt het onverantwoord dat haar stad, die al op een schuldenberg van 13 miljard euro zit, de Olympische Spelen zou organiseren. "Dit is gewoon geen haalbaar plan. De Spelen zullen alleen maar voor meer schulden zorgen", argumenteert Raggi, die mogelijk wel nog een officiële stemming moet organiseren in het stadsbestuur om de olympische plannen definitief te begraven.

  Giovanni Malago, de voorzitter van het CONI, steekt zijn ontgoocheling niet onder stoelen of banken. Volgens hem zullen de Spelen de Romeinen niks kosten. "Het budget zal 5,3 miljard euro bedragen en komt integraal van het Italiaans Olympisch Comité, sponsors en de Italiaanse staat", zegt hij.

  Malago (foto) kon er ook niet mee lachen dat de Romeinse burgemeester niet kwam opdagen op een geplande afspraak. "We hebben ruim een halfuur op haar gewacht, maar hebben haar niet gezien. Het CONI verdient meer respect."