• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  WADA: "Russische hackers lekten medische gegevens olympische sporters"

  Serena en Venus zouden op doktersadvies verboden producten mogen nemen.

  Het Wereldantidopingagentschap WADA heeft bevestigd dat een Russische hackersbende, bekend onder de naam Tsar Team of Fancy Bear, hun systeem heeft gekraakt. Ze lekten onder meer vertrouwelijke gegevens van Amerikaanse sporters.

  Door het lakse en mogelijk ook frauduleuze dopingbeleid in Rusland mochten heel wat Russische sporters niet naar Rio. Dat schoot in het verkeerde keelgat bij enkele hackers, die zich verenigen onder het collectief Tsar Team, ook wel bekend als Fancy Bear.

  De hackers konden hun weg vinden tot in het Administration and Management System (ADAMS) van het WADA. Daarin vonden ze allerlei gevoelige informatie, onder meer medische gegevens van sporters.

  De hackers lekten documenten van Amerikaanse sporters die gebruik maken van de uitzonderingsregel. Met het juiste medisch attest is het toegestaan om bepaalde verboden producten toch te nemen. Daar zouden onder meer de zussen Williams en turnster Simone Biles (foto) gebruik van maken.

  Een woordvoerder van het Kremlin heeft alvast elke betrokkenheid van de Russische regering ontkend. "Het is absoluut onmogelijk dat we er iets mee te maken hebben", zegt Dmitri Peskov.

  Eerder slaagden hackers er ook in het paswoord van klokkenluidster Joelia Stepanova te bemachtigen en zo ook haar gegevens uit de ADAMS-database te openbaren.