Marozsan trapt Duitsland naar eerste olympische voetbaltitel

za 20 augustus 2016 00:21
Marozsan scoorde de 0-1 en dwong de owngoal bij 0-2 af.
De Duitse voetbaldames hebben zich voor het eerst tot olympisch kampioen gekroond. In de finale was toernooiverrassing Zweden net een maatje te klein: 1-2. Bij Duitsland was Dzsenifer Marozsán de uitblinker. Ze lag aan de basis van beide Duitse doelpunten.

Het vrouwenvoetbal staat sinds 1996 op het olympische programma en voor het eerst stonden met Zweden en Duitsland twee Europese ploegen in de finale.

Duitsland, dat al drie keer brons pakte maar nog nooit olympisch kampioen werd, begon daarin als beste. Mittag en Leupolz kregen na twintig minuten spelen enkele kansjes, maar kregen de 0-1 niet voorbij Lindahl.

Op het eerste Zweedse gevaar was het net geen halfuur wachten. Schelin probeerde het met een knappe trap, maar mikte naast. Ook Dahlkvist en Sembrandt kwamen nog dichtbij de 1-0, maar een uitverkocht Maracana zag geen doelpunten meer voor de rust.

Na de onderbreking namen de Duitse dames de wedstrijd meteen in handen. Na twee minuten spelen rondde Dzsenifer Marozsán een knappe aanval af met een heerlijke krul in de winkelhaak: 0-1.

Duitsland bleef baas en op het uur was Marozsán daar opnieuw. Ze mikte een vrije trap knap op de paal, waarna Sembrandt de bal ongelukkig in eigen doel werkte: 0-2 en de finale leek beslist.

Dat was zonder invaller Blackstenius (foto) gerekend. Ze stond amper vijf minuten op het veld en duwde de aansluitingstreffer tegen het net. Duitsland reageerde meteen met Leupolz en Popp en nam de controle opnieuw over.

Een slotoffensief van Zweden leverde geen doelpunten meer op en zo gaat de olympische voetbaltitel bij de vrouwen voor het eerst in de geschiedenis naar Duitsland.