• home
 • video
 • pas verschenen

  Australische Esposito beheerst de moderne vijfkamp het beste

  Chloe Esposito maakte vooral het verschil in het lopen en pistoolschieten.

  De Australische Chloe Esposito heeft de moderne vijfkamp gewonnen. Ze begon als zevende in de stand aan het laatste nummer, lopen en pistoolschieten, maar werd daarin tweede, genoeg voor goud.

  Elke vier jaar is het opnieuw een kennismaking met de moderne vijfkamp, die enkel op de Olympische Spelen echt aandacht krijgt.

  De bijzondere meerkamp werd ontworpen door Baron Pierre de Coubertin, de uitvinder van de moderne Spelen. Hij zag hierin de ultieme combinatie van sporten.

  De moderne vijfkamp begint met schermen, waarin iedereen speelt tegen elke ander deelnemer. Daarna volgen de 200 meter vrije slag zwemmen en een jumping, waarbij het paard per loting wordt toegewezen.

  Het laatste nummer is een combinatie van lopen en pistoolschieten, waarbij per rondje van 800 meter vijf doelwitten geraakt moeten worden en dat vier keer. In het laatste onderdeel kan altijd nog veel gebeuren.

  En dat bewees ook de Australische Chloe Esposito. Ze begon als zevende aan het lopen en schieten, maar eindigde daarin tweede achter de Litouwse Laura Asadauskaite, die in Londen vier jaar geleden goud pakte.

  Esposito miste maar één doelwit en liep bijzonder snel. Ter vergelijking: de Poolse Oktawia Nowacka, die voor het nummer aan de leiding stond, miste elf keer het doelwit.

  De comeback leverde Chloe Esposito, die in Londen zevende werd, een gouden medaille op. Het is de 150e gouden medaille ooit voor Australië. De Franse Elodie Clouvel pakte zilver, Nowacka won uiteindelijk nog brons.

  Het podium:

  1. Chloe Esposito (Aus) - 1372
  2. Elodie Clouvel (Fra) - 1356
  3. Oktawia Nowacka (Pol) - 1349