Ga naar de inhoud

Vuelta: Een handjevol favorieten en duizelingwekkende stijgingspercentages

 vr 19 augustus 2016 07:50
Kruijswijk, Chaves, Quintana, Froome en Contador mikken op de eindzege.
Morgen barst het Vuelta-spektakel los, de laatste grote ronde van het seizoen. Wie zijn de favorieten? En wat mogen we verwachten van de Belgen? U leest het in onze laatste vooruitblik.

Koninklijk duel tussen Froome en Contador?

Net zoals de voorbije jaren wist de Vuelta ook dit jaar een sterrenveld te strikken. Contador mikt na zijn mislukte Tour voluit op zijn vierde eindzege in Spanje. Maar dan moet "El Pistolero" wel afrekenen met drievoudig Tour-winnaar Chris Froome, die met 2 tweede plaatsen het Vuelta-kroontje al binnen handbereik kreeg.

Er wacht straks klauterwerk bij de vleet en dan komen de Colombianen vanzelf bovendrijven. Chaves (2e in de Giro), Quintana (3e in de Tour) en toptalent "Superman" Lopez zijn gevaarlijke klanten voor het podium. Ook Giro-pechvogel Steven Kruijswijk (die ziek werd na Rio) en de eeuwige Alejandro Valverde proberen straks op de afspraak te zijn.

10 aankomsten bergop, pieken tot 25%

De klimmers kunnen zoals gewoonlijk hun hartje ophalen in de Ronde van Spanje, dat zich dit jaar bijna uitsluitend afspeelt in het noorden van Spanje. Met liefst 10 aankomsten bergop zullen we duimen en vingers tekortkomen om af te likken.

De 8e rit zal voor knikkende knieën zorgen in het peloton, want dan wacht er een slotklim (La Camperona) met stijgingspercentages om van te duizelen: maximaal 25 procent. De 14e rit, naar de Aubisque, vormt dan weer het zwaartepunt van de Vuelta, met 3 cols van 1e categorie en 1 van buiten categorie.

2014: Hesjedal wint op La Camperona (max. 25%)

21 Belgen: De Gendt mikt op ritwinst, De Clercq op top 10

In het Belgische kamp is het straks in de eerste plaats uitkijken naar Thomas De Gendt. De onvermoeibare aanvaller wil zijn kunststukje op de Mont Ventoux nu overdoen op een Vuelta-reus. Ook van Gilbert (al 5 Vuelta-ritzeges op zak), Bakelants, Devenyns en Vervaeke wordt verwacht dat ze kunnen meestrijden voor dagwinst.

Voor Belgen met klassementsambities is het zoeken bij Lotto-Soudal: De Clercq en Monfort mikken op een plek in de top 10. In het sprintgeweld is het dan weer uitkijken naar de snelle benen van Van der Sande, Meersman en Van Genechten.

Belgen in de Vuelta
Sander ArméeLotto-Soudal
Jan BakelantsAG2R
Victor CampenaertsLottoNL-Jumbo
Bart De ClercqLotto-Soudal
Thomas De GendtLotto-Soudal
Dries DevenynsIAM 
Gert DockxLotto-Soudal
Philippe GilbertBMC
Ben HermansBMC
Jens KeukeleireOrica-BikeExchange
Yves LampaertEtixx-Quick Step
Gianni MeersmanEtixx-Quick Step
Maxime Monfort Lotto-Soudal
Pieter SerryEtixx-Quick Step
Dylan TeunsBMC
Kenneth VanbilsenCofidis
Tosh Van der SandeLotto-Soudal
Jonas Van GenechtenIAM
Louis VervaekeLotto-Soudal
Zico Waeytens Giant-Alpecin
Jelle WallaysLotto-Soudal

Live op Eén en Sporza.be

Bij Sporza hoeft u niets te missen van de actie in de Vuelta. De uitzending op Eén en onze livestream start meestal rond de klok van drie. De koninginnenrit (naar de Aubisque) en de slotrit zenden we uit van start tot finish. Commentatoren met dienst zijn 3 weken lang Michel Wuyts en José De Cauwer.