• home
 • video
 • pas verschenen

  Jolien D'hoore: "Zelfs van Helmut Lotti heb ik een bericht gekregen"

  Jolien D'hoore pakte gisteren brons in het omnium.

  Video player inladen...
  0 / 0
  Jolien D'hoore veroverde gisteren een bronzen medaille in het omnium. "Ik kon niet geloven hoe hard dat leeft in België", vertelt ze. "Maar ik heb nog veel doelen, te beginnen met het WK op de weg in Qatar."

  Veel geslapen heeft Jolien D'hoore niet. "We zijn gisteren iets gaan eten, maar het is bescheiden gebleven", vertelt ze. "Dan heb ik mijn Facebook en Twitter en alles aangezet. Ik heb alle berichtjes gelezen, dus ik ben wel een paar uur bezig geweest en heb niet veel geslapen. Zelfs van Helmut Lotti heb ik een bericht gekregen."

  Hoe kijkt D'hoore zelf terug op haar wedstrijd? "Een omnium gaat over twee dagen. Als je dan een medaille pakt, komt die niet uit de lucht vallen. Het is zoals in de meerkamp, je moet bij elk onderdeel gefocust blijven en ervoor gaan."

  "Ik heb van in het begin geprobeerd om bij elk nummer in de top drie te eindigen. Ik ben goed gestart en heb de perfecte eerste dag gereden. De tweede dag had iets beter kunnen zijn, maar goed."

  In de afsluitende puntenkoers was het nog erg spannend. "Het was een beetje sterven", vertelt D'hoore. "Je bent aan het afzien, maar tegelijk moet je ook nadenken en tactisch het spel goed spelen. Maar dan heb ik gelukkig de steun van Peter Pieters langs de kant en die vertelde me wat ik moest doen."

  "Bekroning voor het werk dat ik de afgelopen jaren heb geleverd"

  D'hoore werkte al enkele jaren toe naar dit moment. "Ik ben naar de Spelen geweest in Londen en dat was al met het doel om een medaille te halen in Rio. Ik heb daar de nodige ervaring kunnen opbouwen en veel geleerd."

  "Sinds het WK werk ik samen met (topsportdiëtiste) Stephanie Scheirlynck en ben ik beginnen te diëten. Ik heb elke calorie moeten tellen en elke gram afgewogen. Dat kostte wel veel energie, maar ik wist waarvoor ik het deed en het heeft resultaten opgeleverd."

  "Die medaille is een bekroning voor het pistewerk dat ik de afgelopen jaren heb geleverd. Nu is het voor Lotte Kopecky voor in Tokio, zij gaat voluit voor het omnium. Maar ik ga de piste niet laten schieten. Het is afwachten wat de olympische disciplines zullen zijn. Ik heb gehoord dat de ploegkoers erbij komt in 2020, dat zou een mooie optie zijn voor Lotte en mij."

  "Ik denk dat ik zonder het baanwielrennen niet zo goed zou presteren op de weg, de combinatie is gewoon perfect. Ik hoop dat meer mensen dat gaan inzien."

  "Ik heb nog heel veel doelen, te beginnen met het WK in Qatar. Daar zou ik hoog willen scoren en ik kan er zonder druk rijden nu. Ik heb mijn doel binnen voor dit jaar, alles wat er nog bijkomt, is mooi. Maar ik blijf zeker ambitieus en heb nog veel doelen voor de komende jaren."

  Over de Belgische delegatie: "Zitten altijd samen aan tafel"

  De Olympische Spelen zitten erop voor Jolien D'hoore, maar ze blijft nog even in Rio. "Ik heb nu nog een week vakantie en ga nu elke dag de Belgen aanmoedigen. Ik vind dat het enorm leeft in de groep. We hebben een heel goede groep, we zitten altijd samen aan tafel."

  "Dat moedigt ook aan, vind ik, als je ziet dat we medailles pakken. Ik was echt gemotiveerd om een medaille te pakken om naast Timmers, Thiam, Van Avermaet en Van Tichelt te staan, en nu ook de hockeymannen."