• home
 • video
 • pas verschenen

  Tom Boudeweel wikt de kansen van Van Acker: “Een medaille wordt moeilijk”

  Evi Van Acker staat vierde en hoopt nog steeds op een olympische medaille.

  Na haar off-day van afgelopen woensdag leek een medaille uitgesloten voor zeilster Evi Van Acker. Maar na de rustdag ging het beter en zeilde ze naar een voorlopige vierde plaats in het klassement. “Een medaille kan, maar wordt moeilijk”, wikt Sporza-commentator Tom Boudeweel haar kansen.

  Maanden van hard labeur leken afgelopen woensdag voor niets te zijn geweest. Na een 15e en 16e plaats op dag drie van het olympische zeiltoernooi zakte onze landgenote Evi Van Acker weg naar een tiende plaats in het klassement. “Weinigen hadden haar toen nog een kans gegeven om op het podium te geraken en eerlijk gezegd, ik ook niet”, zegt radioverslaggever Tom Boudeweel. “Ze was totaal moegestreden door haar ziekte en maakte een fikse tuimeling in het klassement. Die rustdag was welgekomen.”

  Maar drie dagen later lijkt de hemel boven Rio stilaan op te klaren voor Van Acker. “Evi heeft twee goede wedstrijddagen achter de rug. Vrijdag zette ze al de toon met een tweede plaats in de achtste race en gisteren trok ze die lijn door. Ze won race nummer 9 en eindigde in de volgende op een vijfde stek. Zo gaat Van Acker als vierde naar de medaillerace van maandag.”

  Ondanks haar veelbelovende inhaalrace is goud voor onze landgenote uitgesloten. “De Nederlandse Marit Bouwmeester voert de leiding aan. Haar voorsprong op Van Acker is onoverbrugbaar, maar de andere concurrenten lieten de afgelopen dagen enkele steken vallen. Hopelijk kan ze daarvan profiteren.”

  “In de medal race mogen straks tien zeilsters deelnemen en zijn er bovendien dubbele punten te verdienen. Het is de bedoeling zo weinig mogelijk punten te scoren. De winnares krijgt er twee, de tweede vier en zo verder. De Deense Anne-Marie Rindom staat momenteel tweede, met 11 punten voorsprong op Van Acker. Het verschil met de nummer drie bedraagt 9 punten. Brons is in mijn ogen nog het hoogst haalbare, al zal ook dat moeilijk worden.”

  Herhaling van het scenario van Londen

  Net als in Londen vier jaar geleden moet Evi Van Acker nu ook in Rio de strijd voor het brons aangaan met de Ierse Annalise Murphy. “Ze heeft het zelf niet meer in handen", is Boudeweel realistisch. "Maar de voorbije vier resultaten hebben ervoor gezorgd dat haar vertrouwen terug is. Hopelijk zien we hetzelfde scenario maandag terug, met opnieuw een medaille voor Van Acker. Het zou een bekroning zijn voor de vele opofferingen die ze de voorbije maanden heeft gemaakt. Ik ben alleszins enorm benieuwd naar welke kant het zal uitvaren.”

  De tussenstand voor de medal race
  1.Marit Bouwmeester (Ned)47 punten
  2.Anne-Marie Rindom (Den)55
  3.Annalise Murphy (Ier)57
  4.Evi Van Acker66
  5.Tuula Tenkanen (Fin)68,6
  6.Gintare Scheidt (Lit)82
  7.Josefin Olsson (Zwe)84
  8.Alison Young (G-Br)91
  9.Ashley Stoddart (Aus)101
  10.Paige Railey (VS)109