• home
 • video
 • pas verschenen

  Nadal pakt olympisch goud na bloedstollende dubbelfinale

  Nadal en Lopez moesten zwoegen voor hun gouden plak.

  Rafael Nadal heeft voor de tweede keer in zijn carrière olympisch goud veroverd. Na zijn overwinning in Peking acht jaar geleden won hij nu in Rio met Marc Lopez van een Roemeens duo. Nadal maakt ook nog kans op een medaille in het enkelspel.

  De finale in het dubbelspel was de vierde wedstrijd in twee dagen voor Rafael Nadal, maar daar was weinig van te merken. Samen met Marc Lopez pakte de Spanjaard vlot de eerste set met 6-2.

  Hun tegenstanders, de Roemenen Florin Mergea en Horia Tecau, krikten hun niveau in de tweede set gevoelig op. De service van de dubbelspecialisten begon te draaien en er kwam meer risico in hun spel, wat enkele knappe punten opleverde.

  Roemenië liep al snel 4-1 uit. Even leken de zenuwen hen parten te spelen bij het uitserveren, maar de Roemenen werkten drie breakpunten vakkundig weg. Met een smash forceerden Mergea en Tecau een derde set.

  Daarin gaven beide teams elkaar geen duimbreed toe. Zowel de Spanjaarden als de Roemenen lieten enkele breakkansen liggen. Toen Mergea en Tecau in het zevende spel toch een gaatje in de Spaanse defensie vonden, zorgden de Spanjaarden onmiddellijk voor de rebreak.

  Nadal en Lopez roken bloed. Bij 5-4 werkten de Roemenen nog twee matchpunten weg, maar het derde bleek het goede te zijn voor Spanje. De VS pakte het brons.

  Het podium
  1.Spanje (Rafael Nadal/Marc Lopez)
  2.Roemenië (Florin Mergea/Horia Tecau)
  3.Verenigde Staten (Steve Johnson/Jack Sock)