• home
 • video
 • pas verschenen

  Peaty verplettert tegenstand én eigen wereldrecord

  Peaty schreeuwt het uit na zijn olympische titel.

  0 / 0
  Adam Peaty heeft Groot-Brittannië een eerste gouden medaille in het zwemmen geschonken. Net als in de reeksen verpulverde hij het wereldrecord op de 100 meter schoolslag. 57"13 is de nieuwe maatstaf.

  Na zijn indrukwekkende prestatie in de reeksen was Peaty de topfavoriet om de olympische titel te pakken en de regerende wereldkampioen op de 50 en de 100 meter schoolslag maakte zijn favorietenrol waar. Halverwege zat hij al acht honderdste seconde voor op schema.

  In de laatste 50 meter trok de 21-jarige Brit door. Met een tijd van 57"13 doet hij bijna acht tiende beter dan voor de Olympische Spelen. Om het even in perspectief te zetten: Fred Deburghgraeve won goud in Atlanta in 1'00"60.

  Het was al 28 jaar geleden dat een Britse zwemmer olympisch kampioen werd. De finale moest ook een hoogtepunt voor de Braziliaanse zwemfans worden, maar Jõao Luiz Gomes (vijfde) en Felipe França (zevende) slaagden er niet in om een medaille te bemachtigen.

  Cameron van der Burgh, de olympische kampioen van Londen, bezorgde Zuid-Afrika een zilveren medaille. Het brons was voor de Amerikaan Cody Miller.

  Het podium:
  1.Adam Peaty (GBr)
  2.Cameron van der Burgh (ZAf)
  3.Cody Miller (VSt)