• home
 • video
 • pas verschenen

  Donckers valt en is uitgeschakeld, Vanspringel herpakt zich in cross-country

  Donckers kwam na een derde van het parcours van haar paard.

  0 / 0

  Donckers kwam na een derde van het parcours van haar paard.

  Voor Karin Donckers zitten de Olympische Spelen erop. De amazone viel in de cross-country en is meteen uitgeschakeld voor het verdere verloop van het eventingtoernooi. Joris Vanspringel reed wel een goede cross-country, hij stijgt naar de 25e plaats. In totaal vielen al 19 duo's af, de eventing lijkt dus een echte overlevingsslag te worden.

  Voor Karin Donckers (45) is het eventingtoernooi in mineur afgelopen bij de tweede proef. De amazone kwam ten val in de cross-country en moet een kruis maken over het verdere verloop van het toernooi.

  In het cross-country krijgen de duo's een parcours van zes kilometer voorgeschoteld met 33 hindernissen. De duo's moeten het parcours afleggen binnen de tien minuten en krijgen bij een tragere tijd strafpunten toegekend. Ook bij elke hindernis kunnen de duo's strafpunten krijgen.

  Karin Donckers was na haar dressuuroefening zevende in de tussenstand en startte met haar ruin Fletcha van 't Verahof als een pijl uit een boog. Het duo kon door de vele opgaves (19!) een schitterende zaak doen.

  De Belgische amazone schuwde de risico's niet en ging vol voor een goed eindresultaat. Drie ruiters bleven foutloos en gingen onder de tien minuten. Donckers wou zich hierbij scharen, maar ontsnapte al een eerste keer bij een hindernis aan het begin van het parcours.

  Even later liep het helemaal fout voor Donckers en Fletcha. Het Belgische duo haperde opnieuw aan een hindernis en Donckers viel over de nek van haar ruin. Fletcha sloeg op hol en dat betekende meteen het einde van het toernooi voor het duo.

  Pech voor Donckers dus, die toch wel met ambitie naar Rio was afgezakt. De amazone was in Rio toe aan haar zesde Olympische Spelen en hoopte op haar beste eindnotering ooit. Fletcha van 't Verahof is naar de mening van Donckers het beste paard waarmee ze ooit op de Spelen startte. Op de Spelen van Barcelona in 1992 eindigde ze nog als achtste.

  Vanspringel herpakt zich na mindere dressuuroefening

  Joris Vanspringel was de eerste Belg die op dit nummer in actie kwam. De ruiter had met zijn Lully des Aulnes iets goed te maken na de ontgoochelende dressuuroefening van gisteren. Vanspringel was na deze eerste oefening pas 52e.

  Vanspringel koos voor zekerheid en bleef foutloos over de hele lijn. Deze keuze leverde hem wel een tragere tijd op en hierdoor sprokkelde Vanspringel alsnog 21,60 strafpunten.

  De Belg heeft daarmee na twee oefeningen 75,90 strafpunten, goed voor een 25e plaats. Vanspringels beste resultaat op de Spelen is een 46e eindnotering op de Spelen in Peking.

  Vanspringel lijkt met deze sterke cross-country komaf te maken met een spook uit het verleden. De ruiter kwam op de Spelen in Athene nog zwaar ten val waarbij zijn paard het leven liet.