• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgische turncoach Kieffer: "Top 8 wordt moeilijk"

  Hoofdcoach Yves Kieffer met Laura Waem.

  Zondag begint het vrouwenteam aan zijn olympische missie. Door het uitvallen van nummer 1 Axelle Klinckaert wordt het moeilijk om de finale (voor de top 8) te halen. Individueel rekent hoofdcoach Yves Kieffer wel op enkele finaleplaatsen.

  Voor het eerst heeft België een meisjesteam in de op twee na belangrijkste olympische discipline. Op dat vlak is hun deelname al historisch.

  Die kan nog historischer worden door de top acht te halen. Van de twaalf teams die in Rio deelnemen, mogen er acht naar de finale. Dat is het doel van Kieffer, die al sinds 2009 het Topsportcentrum in Gent leidt.

  Hij rekent daarvoor op Laura Waem, Senna Deriks, Gaëlle Mys, Nina Derwael en Rune Hermans. De Belgische nummer 1, Axelle Klinckaert, moest twee weken geleden afhaken met een knieblessure. "Haar vervangster, Rune Hermans, zal de allroundcompetitie turnen", zegt Kiefer. "Als ze op haar normale niveau turnt, haalt ze de finale."

  "We gaan vooral proberen een goeie competitie te turnen. We zitten in de eerste ronde, vroeg in de ochtend, wat nooit gemakkelijk is. We hadden liever later aangetreden."

  "De top 8 halen zonder Axelle wordt moeilijk. Met haar behoorde dat zeker tot de mogelijkheden, zonder haar verliest het team toch 1,5 punten en dat is veel."

  "We willen wat opschuiven in de hiërarchie: we willen graag twee meisjes in de allroundfinale (Hermans en Derwael) en Nina is zeer goed op de brug met ongelijke leggers. Een toestelfinale voor haar zou fantastisch zijn."