• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Lopetegui volgt Del Bosque op als Spaans bondscoach

  Julen Lopetegui is de nieuwe bondscoach van Spanje.

  Met Julen Lopetegui heeft Spanje een nieuwe bondscoach aangesteld. Na de uitschakeling in de achtste finales van het Europees kampioenschap in Frankrijk, besliste toenmalig bondscoach Vicente del Bosque de eer aan zichzelf te houden. De 49-jarige Lopetegui moet Spanje nu naar nieuwe successen leiden.

  Julen Lopetegui is de nieuwe bondscoach van Spanje. Hij moet het land opnieuw de triomfen van weleer zien te bezorgen.

  Op het Europees kampioenschap in Frankrijk strandde Spanje in de achtste finales tegen Italië. Toenmalig bondscoach Del Bosque besliste daarop om er na acht jaar mee op te houden.

  De 65-jarige Spanjaard leidde zijn land naar ongeziene prestaties. Spanje werd tussen 2008 en 2012 twee keer Europees kampioen en een keer wereldkampioen.

  Maar na tegenvallende resultaten op het WK van 2014 in Brazilië en het EK van vorige maand in Frankrijk, houdt de succestrainer het nu dus voor bekeken. Kersvers bondscoach Lopetegui heeft de zware taak opnieuw aan te knopen met positieve resultaten.

  Wie is Julen Lopetegui?

  Julen Lopetegui geldt niet meteen als een klinkende naam in het internationale voetbal.

  De ex-doelman speelde in zijn carrière een wedstrijd voor Real Madrid en stond ook vijf keer tussen de palen voor Barcelona, maar speelde het grootste deel van zijn leven voor Rayo Vallecano.

  Als trainer begon hij ook zijn loopbaan bij datzelfde Rayo Vallecano, om na vijf jaar te verkassen naar de B-ploeg van Real Madrid. Daar bleef Lopetegui slechts een jaar, want in 2010 ging hij aan de slag als coach van de nationale jongerenploegen.

  Zijn grote doorbraak kwam er in 2014 met zijn aanstelling bij FC Porto. Daar werd hij in januari van dit jaar ontslagen na tegenvallende resultaten. Met het nationale trainerschap heeft de 49-jarige Lopetegui al snel een nieuwe uitdaging beet.