• home
 • video
 • pas verschenen

  Giroud versus Neuer: historische vier op een rij voor de Franse spits?

  Giroud-Neuer: moet de Duitse goalie zich morgen weer omdraaien?

  Met 10 goals in de laatste 11 interlands (en 20 doelpunten in zijn totaal van 53 wedstrijden voor Frankrijk) is Olivier Giroud in bloedvorm. De Franse spits scoorde recentelijk ook drie keer op een rij tegen Manuel Neuer, de Duitse doelman die hem donderdagavond in de halve finales het scoren zal proberen te beletten.

  Manuel Neuer heeft op dit EK nog geen enkel velddoelpunt moeten incasseren. De Duitsers wonnen met 2-0 van Oekraïne, speelden 0-0 gelijk tegen Polen, klopten Noord-Ierland met 1-0, Slovakije met 3-0 en knikkerden er in de kwartfinales Italië uit met penalty's, na 1-1 (een strafschop van Bonucci) in de reguliere speeltijd.

  Morgenavond neemt Neuer de handschoen op tegen Olivier Giroud, in het dagelijkse leven aanvaller bij Arsenal en op dit EK al goed voor drie treffers voor gastland Frankrijk (2 tegen IJsland en 1 in de openingsmatch tegen Roemenië).

  Maar wat meer is: Giroud is de eerste speler die Neuer al in drie matchen op een rij heeft kunnen verschalken. Dat gebeurde in de twee opeenvolgende Champions League-duels tussen Arsenal en Bayern München (2-0 en 5-1) afgelopen seizoen en de oefeninterland tussen Frankrijk en Duitsland in november (2-0).

  En dan te zeggen dat Giroud 10 jaar geleden op zijn 20e op de bank zat bij Grenoble. "Mijn toenmalige trainer zei me dat ik niet het niveau haalde van de Franse tweede klasse, laat staan de eerste. Ik kreeg geen vertrouwen, dat deed echt pijn", blikt hij terug op die periode.

  "Veel kritiek, maar mentaal ijzersterk"

  Na een aantal omzwervingen staat Giroud nu met zijn land in de halve finales van het EK. Als hij in de basis start, wint Frankrijk 70% van zijn wedstrijden. Als hij op de bank moet beginnen, is dat minder dan de helft. Toch is de kritiek op zijn persoon nooit ver weg.

  "Bij Arsenal of in de Franse ploeg, hij krijgt er altijd van langs. Maar nooit laat hij het hoofd hangen", zegt zijn ploegmakker en goeie vriend Laurent Koscielny. "In moeilijke omstandigheden is hij het sterkste. Mentaal is hij ijzersterk.

  Een gewaarschuwd man is er twee waard. Neuer: "Giroud is een zeer gevaarlijke spits, over de grond of in de lucht, met veel fysiek engagement. Hij beult centrale verdedigers af. We kennen hem, we weten hoe we hem moeten aanpakken."