• home
 • video
 • pas verschenen

  UCI speurt bij de start van de Omloop naar motortjes

  Controles bij de start van de Omloop.

  De Internationale Wielerunie UCI heeft bij de start van de Omloop Het Nieuwsblad controles uitgevoerd omtrent mechanische doping. Met de nieuwste technologie werden alle fietsen gecontroleerd.

  Met behulp van een iPad werden alle fietsen aan een test onderworpen, ook de reservefietsen. "De tablet meet de magnetische stralen in de fiets. We werken daarin met gradaties van 1 tot 10. Bij de laagste quotatie is er niets aan de hand. Zodra er een tien genoteerd wordt, is er wat aan de hand. Dan wordt er verder gecontroleerd en wordt de fiets gedemonteerd", legt Philippe Mariën van de UCI uit.

  "De UCI wil een heel sterk signaal geven dat mechanische doping zeker niet thuishoort in het wielrennen. De controles, die eerder op het jaar al plaats hadden in Frankrijk, worden zeker opgevoerd. Ook na de Omloop is de kans groot dat de fietsen van de renners aan een onderzoek onderworpen worden".

  Het toestel waarmee gecontroleerd werd, is eigendom van de UCI. Bij de KBVB willen ze ook graag zo'n toestel. "We zijn daar volop mee bezig", zegt Mariën. "Ik heb deze week nog twee systemen gezien. Volgende week hebben we een andere firma die haar toestel wil voorstellen."

  "Vergeet niet dat dergelijke toestellen heel prijzig zijn. Als we overgaan tot de aankoop van een scanner moet het een uiterst efficiënt, betrouwbaar en handelbaar iets zijn. Trouwens het toestel van de UCI is een app die magnetische velden meet. Ons toestel zou nog meer doordringender zijn, maar zoals eerder gesteld veel duurder. Wij maken er alvast werk van."