• home
 • video
 • pas verschenen

  "Rood lichaam en overal jeuk, maar niet gevaarlijk"

  Marina Alabau.

  Olympisch kampioene windsurfen Marina Alabau heeft in december in Brazilië het Zika-virus opgelopen. De Spaanse vertelt over de symptomen en stelt tegelijkertijd de wereld gerust.

  Alabau liep het virus op toen ze twee maanden geleden aan het trainen was in Brazilië, dat bekend staat als het epicentrum van het gevreesde virus. Vooral zwangere vrouwen moeten voorzichtig zijn, maar met de Olympische Spelen voor de deur leeft de angst ook bij olympische deelnemers en toeschouwers.

  "Ik heb het virus door een mug gekregen in Rio de Janeiro. Ik kreeg na twee weken plots koorts, die na 24 uur wel opnieuw verdween", zegt Alabau, vijfvoudig Europees kampioene en kampioenen van Londen 2012. 

  "Daarna volgden andere symptomen. Zo werd mijn hele lichaam rood, begon alles te jeuken en kreeg ik pijn in mijn gewrichten. Ik ben niet naar het ziekenhuis geweest, omdat de dokters er toch maar weinig aan kunnen doen. De symptomen verdwenen na een paar dagen, al had ik nog een tijdje last van hoofdpijn die plots kwam en weer ging. Maar nu kan ik zeggen: Zika is niet gevaarlijk."

  De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt ook dat er geen reden is tot paniek. Op het moment van de Spelen is het winter in Rio, al is dat uiteraard relatief als het op temperaturen aankomt.

  "De muggenpopulatie zal tegen dan kleiner zijn en aangezien de olympische competitiegebieden begrensd zijn, zullen we de diertjes makkelijker onder controle kunnen houden. Het worden geweldige Spelen", zegt de WHO.

  Alabau legt uit wat haar overkomen is (ruwe beelden):