• home
 • video
 • pas verschenen

  Blatter: "Platini en ik zijn onschuldig"

  "Het is te makkelijk om alle schuld in mijn schoenen te schuiven."

  Sepp Blatter was te gast op de Franse radio. De geschorste FIFA-voorzitter heeft zijn gedwongen afscheid nog niet helemaal verteerd. "Het is te makkelijk om alle schuld in mijn schoenen te schuiven. Het voetbal heeft nog nooit zo goed gedraaid als nu. Ik blijf me inzetten voor de sport."

  Volgende week wordt er gestemd over wie Sepp Blatter mag vervangen aan het hoofd van de Wereldvoetbalbond. Blatter kan zelf niet deelnemen want hij werd in december voor acht jaar geschorst, omdat hij de ethische code van de FIFA geschonden heeft. Gisteren sprak hij met de Franse ex-international Luis Fernandez, die op RMC een populair voetbalprogramma Luis Attaque presenteert.

  "Ik ben zelf ook bijzonder teleurgesteld over de vele corruptiezaken die nu aan het licht komen. Het is te makkelijk om alle schuld in mijn schoenen te schuiven. De Noord- en Zuid-Amerikaanse voetbalbonden hebben misdrijven gepleegd. Dat is niet de verantwoordelijkheid van de FIFA. Wij hebben niet eens het recht om hun activiteiten door te lichten."

  "Ik heb zo veel gedaan voor het voetbal. Dat ik nu tot dit afscheid gedwongen word, is triest. Het voetbal draaide nog nooit zo goed. Maar ja, er zijn situaties waartegen je niet kan vechten. Dit is een machtsgreep en dan heb je plots geen vrienden meer."

  "Na 41 jaar kan ik niet plots afstand nemen van het voetbal. IK ben een dienaar van de sport en ik zal dat blijven. De FIFA heeft mijn leven bepaald en ik dat van de FIFA. Ik heb nooit een salaris gevraagd, maar altijd aanvaard wat ik gekregen heb. Ik heb nooit geld aangeraakt dat ik niet verdiend heb door te werken. Ik ben niet rijk. Ik heb een huis in mijn geboortedorp en een vakantiehuis, maar dat is alles."

  "Ik ben misschien deels verantwoordelijk voor wat er nu gebeurt, maar ik ben niet de enige. Toch tast dit het imago van de FIFA niet dramatisch aan. De Wereldvoetbond is veel meer dan Sepp Blatter. De FIFA heeft meer dan 40 werknemers. Ondanks alles hoop ik dat de FIFA blijft bestaan."

  "Platini is onschuldig"

  Blatter had het ook over de schorsing van Michel Platini. De UEFA-voorzitter ontving in 2011 een verdachte betaling van Blatter. "Er was een mondeling contract en dat is ook een geldig contract. Dat staat zo in de Zwitserse wet en in de code van de FIFA."

  "Platini is onschuldig, net zoals ik. In die zaak zijn er geen schuldigen. Dit is een boekhoudkundige zaak, geen ethische kwestie. Er was een contract en daar moet je je aanhouden. Dat is mijn filosofie."

  "Wie mij dan wel mag opvolgen? Ik kan niet deelnemen maar meerdere federaties hebben mijn mening al gevraagd over de verkiezing. Het wordt hoe dan ook niet makkelijk voor mijn opvolger. Ik mag nu niets meer doen dus ik kan hem ook niet helpen bij de overgang. De FIFA werd onthoofd op de dag dat ik, Jerome Valcke en Michel Platini geschorst werden."