• home
 • video
 • pas verschenen

  "Batjesdoping" in tafeltennis wordt aangepakt

  Cédric Nuytinck kent het probleem al langer.

  De Internationale Tafeltennisfederatie ITTF gaat de "gepimpte" bats, waarmee de Chinese toppers spelen, bestrijden. Een goeie zaak, vindt onze nationale nummer 1 Cédric Nuytinck. "Het verschil met een gewone bat is echt groot", vertelt hij.

  Enkele jaren geleden was het de Duitse topper Timo Boll (foto) die de kat de bel aanbond. Boll beweerde toen al dat een groot deel van de tafeltennissers met een onreglementair bat speelt. Die "batjesdoping" wordt nu eindelijk aangepakt door de Internationale Tafeltennisfederatie ITTF.

  Maar hoe zit de vork nu precies in de steel? Het Radio 1-programma Nieuwe Feiten vroeg het aan Cédric Nuytinck. "Het probleem is eigenlijk begonnen toen de echte lijm werd afgeschaft. Die lijm produceerde bepaalde gassen en dat mocht niet meer", zegt Nuytinck.

  "Nadien is er "boost" gekomen. Dat is een soort olie die het rubber sneller en zachter maakt. Vanaf toen zijn de Chinezen eigenlijk nog beter geworden. Zij hebben een speciale rubber die "getuned" wordt met die oliën."

  "Dat gebeurt niet op het rubber zelf, maar op de spons, het onderste deel van het rubber. Tussen het hout en het rubber. In principe mag dat niet, maar de Chinezen passeren alle controles. Hun rubbers zijn dikker, maar ze manipuleren een beetje het houtje. Op die manier is alles in orde bij een controle."

  "Alleen de allerbeste Chinezen hebben zo'n rubber"

  Dat de ITTF nu een betere methode heeft om de "batjesdoping" te bestrijden, vindt Nuytinck een goeie zaak. "Want het verschil is echt enorm. Tijdens een opwarming mocht ik stiekem eens het bat van een van de beste spelers gebruiken. Mijn eerste ballen gingen duidelijk buiten de tafel", vertelt hij.

  "Dat betekent dat het rubber door de boost veel sneller is. Er zit ook veel meer spin op. Je hebt dus eigenlijk een dubbel voordeel: meer spin en bijna even veel snelheid. Wij hebben misschien wel snellere rubbers, maar die hebben veel minder spin."

  "De Chinezen zijn op zich al goed, maar door hun betere materiaal zijn ze wel heel moeilijk te verslaan. Met deze rubbers is de kloof groter en groter geworden. Zelfs de beste Europeanen kunnen onmogelijk aan die rubbers geraken. Alleen de allerbeste Chinezen hebben toegang tot die rubbers."

  "Puur naar het reglement is dit een beetje competitievervalsing, want alleen de Chinezen kunnen ermee spelen. Dat is niet echt eerlijk. Ik wist al een tijdje dat dit aan gang was. Je kunt er moeilijk iets tegen doen."