• home
 • video
 • pas verschenen

  Carton voor EK veldlopen: "Ik kom in topvorm aan de start"

  Louise Carton zakt met vertrouwen af naar het EK in Frankrijk.

  Louise Carton trekt met hoge verwachtingen richting Hyères (Frankrijk) voor het EK veldlopen. Carton maakte dit seizoen al indruk in de CrossCup en gaat ook in Frankrijk voor een plaats op het podium bij de beloften. "Ik wil goed presteren op elk kampioenschap waar ik aan de start sta."

  Voor Carton is het pas het tweede EK uit haar loopbaan. Vorig jaar snelde ze naar een mooie zevende plaats bij de beloften. Nu wil ze beter doen. "Toch is het moeilijk om goed in te schatten waar ik sta."

  "Op de piste heb je je tijden zwart op wit, in het veld is het niet zo simpel. Het is een beetje gokken waar ik uit zal komen, maar de vorm is enorm goed. Ik heb me goed voorbereid en sta fris en in topvorm aan de start."

  "Ik heb ondertussen al wat meer ervaring en geleerd dat ik mijn wedstrijden goed moet opbouwen. Ik moet meer durven en niet te veel twijfelen. Zondag is het belangrijk om mee te gaan met de kop van de koers."

  Carton maakte indruk op het zware en modderige parcours van Roeselare in de CrossCup. "Jammer dat de omloop op het EK zo vlak en snel zal zijn. Roeselare heeft me veel vertrouwen gegeven, maar toch is het moeilijk om te vergelijken."

  "Een snel parcours is zeker geen nadeel. Maar ik ben alweer een jaartje sterker geworden en dus kan ik iets meer het verschil maken op een selectiever parcours. De vorm is goed, dus hoe de omstandigheden ook zijn, ik ben er klaar voor."

  Hoe belangrijk is dit EK eigenlijk? "Het is sowieso het hoofddoel van deze wintercampagne. Het is en blijft een kampioenschap en ik wil goed presteren op elk kampioenschap dat ik loop. Ik kan top vijf aan en alles wat erbij komt, is mooi meegenomen."

  "Ik ben al zeker van de Olympische Spelen in Rio. Dat geeft rust"

  De Internationale Atletiekfederatie IAAF paste de limiettijd voor de Olympische Spelen in Rio op de 5.000 meter aan van 15'20"00 naar 15"24"00. Dat is goed nieuws voor Louise Carton, die daardoor al geplaatst is voor haar eerste Olympische Spelen.

  "Het is sinds deze middag officieel: ik mag naar Rio. De verandering van limiettijd is bizar, maar geeft me toch wat rust. Voor mezelf zet ik wel een andere limiet want met mijn 15'23"00 kom ik niet in de buurt van de besten. Deze zomer hoop ik nog een stap vooruit te zetten en dan moet er wel een mooie prestatie inzitten. Het is leuk dat ik naar Rio mag, maar mijn planning zal ik toch niet meer veranderen."