• home
 • video
 • pas verschenen

  Minister over afgelasting: "We nemen het zekere voor het onzekere"

  Minister Jan Jambon (r): "We verkeren in hoogste staat van paraatheid."

  De oefeninterland België-Spanje van vanavond is gisteravond in allerijl afgelast. "Met die grote concentratie voetbalsupporters in Brussel achtten we het raadzaam om die wedstrijd niet te laten doorgaan", legt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) uit.

  "Het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) heeft gisteravond op basis van nieuwe elementen het dreigingsniveau verhoogd naar niveau 3. Dat heeft te maken met de man die we gisteren gehoopt hadden aan te treffen in Molenbeek (de voortvluchtige Salah Abdeslam, red)", vertelt de minister in De ochtend op Radio 1.

  "Hij loopt nog vrij rond. Met die grote concentratie voetbalsupporters vanavond in Brussel achtten we het raadzaam om die wedstrijd niet te laten doorgaan."

  Zijn er aanwijzingen dat die man nog in België is en hier een nieuwe aanslag plant? "We weten dat die man betrokken was bij de aanslagen in Parijs en dat hij op dit moment nog niet aangehouden is. Daarom nemen we het zekere voor het onzekere."

  "We verkeren in hoogste staat van paraatheid. De veiligheidsdienst, de staatsveiligheid en onze defensie zetten alles op alles om die man te vinden en op te pakken. Zolang dat niet gebeurd is, blijft dreigingsniveau 3 van kracht."

  Is hij aan het stadion geweest? "Dat kan ik niet bevestigen"

  Na de aanslagen in Parijs zou Salah Abdeslam gesignaleerd zijn in de buurt van het Koning Boudewijnstadion. Minister Jambon: "Dat kan ik absoluut niet bevestigen. Er waren aanwijzingen dat hij in Molenbeek vertoefde. We hadden hem daar willen oppakken. Dat is niet gelukt en dat heeft consequenties."