• home
 • video
 • pas verschenen

  Sponsors FIFA eisen dat Blatter onmiddellijk opkrast

  De grote sponsors van de FIFA zetten Sepp Blatter voor het blok.

  Coca Cola Company, McDonald's, Visa en AB Inbev, vier multinationals en gulle sponsors van de wereldvoetbalbond FIFA, eisen dat Sepp Blatter per direct opstapt als FIFA-voorzitter. Een week geleden raakte bekend dat het Zwitserse gerecht een strafrechtelijk onderzoek geopend heeft naar Blatter. Hij wordt verdacht van onder meer fraude en mismanagement.

  De 79-jarige Sepp Blatter is al sinds 1998 voorzitter van de FIFA, maar de jongste jaren kwam er steeds meer kritiek op de Zwitser. Ondanks verhalen over omkoping en corruptie werd Blatter in het voorjaar wel herkozen voor een nieuwe ambtstermijn, maar vlak daarna besliste hij toch om zijn functie neer te leggen wegens een gebrek aan vertrouwen.

  Coco Cola Company, een van de grootste sponsors van de FIFA, uitte toen al zijn bezorgdheid over de schandalen aan de top van de wereldvoetbalbond. Nu ook Blatter zelf het onderwerp is van een gerechtelijk onderzoek, is voor de Amerikaanse multinational de maat vol.

  "Met elke dag die voorbijgaat worden het imago en de reputatie van de FIFA meer bezoedeld. De FIFA heeft dringend nood aan een omvangrijke hervorming en dat is alleen mogelijk met een onafhankelijke benadering", laat het Amerikaanse bedrijf weten.

  Kort na de verklaring van Coca Cola volgde ook een persbericht van McDonald's. "De gebeurtenissen van de afgelopen weken hebben de reputatie van de FIFA en het vertrouwen in de leiding geen goed gedaan", klinkt het.

  Daar voegden zich in de loop van de nacht nog 's werelds grootste brouwer AB Inbev, met zetel in Leuven, en Visa aan toe.

  De vier bedrijven zijn de eerste sponsors die openlijk het vertrek van Blatter vragen. Samen pompen ze jaarlijks tientallen miljoenen dollars in de FIFA. Maar de eisen maken voorlopig geen indruk op Blatter. Diens advocaat heeft al laten weten dat zijn cliënt niet zal aftreden.

  Adidas en KIA volgen niet

  De vier bovenstaande Amerikaanse bedrijven - al heeft AB Inbev dus een Belgische link - worden niet gevolgd door Adidas (Duitsland) en KIA (Zuid-Korea).

  Adidas wou niks kwijt over de positie van Blatter, maar herhaalde gewoon zijn vraag om "de hervorming van de FIFA snel en transparant voort te zetten". KIA gaf enkel mee dat ze "voor nu geen commentaar heeft over Blatter of zijn sponsorstatus".