• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Joos: "Ga niet met je kinderen in de file staan"

  Filip Joos koos deze week voor zijn moment in Extra Time eens geen beelden, maar de column van Marco van Basten in Voetbal International, die Nederland in rep en roer zette. Van Basten hekelde daarin de tv-docu "De Toekomst van Ajax - Het Plan Cruijff". Filip Joos trekt een parallel met ons jeugdvoetbal. "Je maakt geen goede voetballers, een goede voetballer dient zich aan."

  Van Basten noemt het Plan Cruijff een komedie. Joos stipt twee passages aan uit de column, waarbij hij Van Basten 100 procent gelijk geeft.

  Van Basten zegt dat het uitzonderlijk goeie voetbal van Barcelona niet meteen wil zeggen dat de opleiding zo uniek is. "Een paar grote talenten uit de regio vonden elkaar, groeiden samen op, werden als groep sterk en gingen die club dragen", aldus Van Basten. "Het is onzin zo'n generatie meteen aan een filosofie te linken."

  Joos beaamt: "Maar natuurlijk moet je niet overdrijven. Er zijn geweldige jeugdtrainers bij Barcelona en de academie La Masia is top. Maar het echt programmeren doen we altijd achteraf."

  "Dat is hetzelfde als met Duitsland wereldkampioen. Dan komen er theorieën de wereld in. Als wij met 10 miljoen inwoners al deze nationale ploeg bij elkaar kunnen brengen, dan is het geen toeval dat je wereldkampioen wordt met 80 miljoen inwoners."

  "Laat het busje achterwege. Spelplezier is het belangrijkste"

  Een tweede passage die Joos voorlas, ging over Ajax: "Veel mensen vinden het gek dat er na Patrick Kluivert geen topspits meer is opgestaan. Maar dat is niet zo gek, want je maakt geen goede voetballers."

  "Een goede voetballer dient zich aan. En als jij vervolgens een klimaat weet te scheppen waarin hij wordt uitgedaagd, blijft zo'n jongen groeien."

  Jan Mulder - ook te gast in Extra Time - was het ermee eens: "Ik ben op mijn 19e naar Anderlecht gekomen. Daarvoor zat ik bij een amateurclub, daar ontwikkel je je het best."

  Opleiding is het stokpaardje van Van Basten, weet Joos: "Hij schreef ook dat het onzinnig is om kinderen twee keer per dag te laten trainen, om ze om 6u 's ochtends met een busje op te halen en ze om 23u 's avonds weer af te zetten. Je kan ze beter één keer laten trainen en nog beter niet met een busje gaan halen, maar ze dichter bij huis laten trainen."

  "Daar ben ik het volledig mee eens. Ook in België zijn er mensen die hun kinderen 100 kilometer van huis bij een zogezegd betere club laten trainen. Vier keer in de week in de file. Niet doen. De winst die je hebt door dat op je tiende of twaalfde te doen, weegt niet op tegen de gemoedsrust als je lokaler blijft. Spelplezier is het belangrijkste."

  Sonck: "Voetballen leer je thuis"

  Wesley Sonck beseft ook het gevaar: "Het begint van te jong. En als ze 17 of 18 jaar zijn, zijn ze het moe." Sonck wierp ter afronding een vraag in de groep: "Waar leer je voetballen? Niet in een sportclub. Maar thuis, met je vrienden, op straat, op het plein..."