• home
 • video
 • pas verschenen

  Schotte in Vegas: "Verbod om drinkbussen aan te nemen in warmte"

  De benen van de veldrijders worden dit seizoen een paar weken vroeger dan normaal een eerste keer getest. Donderdagmorgen Belgische tijd wordt de eerste wereldbekermanche in Las Vegas gereden. Renaat Schotte is met veel plezier onze man in "Sin City".

  Met temperaturen die overdag boven de 40 graden kunnen stijgen, is de hitte hét gespreksonderwerp de afgelopen dagen bij de Belgische toppers. "Zelfs rond half tien 's avonds, wanneer de wedstrijd wordt gereden, is het nog zo'n 30 graden", kan Schotte getuigen.

  "Het is een soort warmte die je meteen naar de keel grijpt, zeker als je topsport moet beoefenen. Je krijgt er een kurkdroog gevoel van diep in je keel."

  Voldoende drinken lijkt de logische oplossing voor de hoge temperaturen, maar drinkbussen aannemen mag niet volgens de regels van de UCI. "Vorig jaar was er al een hele rel rond Sven Nys in Las Vegas."

  "Nys nam toen in de eerste ronde een drinkbus aan, maar de commissarissen lieten hem rijden. Daarna won hij de wedstrijd en dachten de commissarissen er toch aan hem te diskwalificeren. Uiteindelijk hebben ze het opgelost met een boete, maar nadien heeft de UCI het reglement aangepast: er is nu een volledig verbod op drinkbussen aannemen in de materiaalzone."

  "De renners kunnen nu dus enkel een drinkbus versieren door een nieuwe fiets te nemen. Dan heb je wel een bidonhouder nodig, wat ongebruikelijk is, en je verliest extra tijd. Daardoor is het niet interessant. Nys bijvoorbeeld gaat waarschijnlijk met één drinkbus starten en daarmee de wedstrijd klaren."

  "Als je het mij vraagt, is het een overbodige discussie. Het gaat maar om één wedstrijd, wat is er mis met een drinkbus rondrijden? De UCI zal wel zijn redenen hebben, zeker."

  "Heb het gevoel dat de Belgen deze wedstrijd wel smaken"

  Om in Las Vegas te kunnen rijden, moeten de veldrijders wel vroeger dan normaal in competitie treden. "Dat wordt door de Belgen op gemengde gevoelens onthaald", zegt Schotte.

  "Het is niet evident om het seizoen te beginnen met een wereldbekermanche. Er zijn meteen veel UCI-punten te verdienen en het wereldbekerklassement is ook heel belangrijk. Van der Poel moet verstek laten gaan door een blessure en kan nu eigenlijk al een streep trekken door zijn klassementsambities."

  "Toch is mijn gevoel dat de Belgen dit wel smaken. Dat zou anders zijn als in een onbekend plaatsje zou worden gereden, maar Las Vegas is speciaal."

  "Veel renners hebben vrienden en familie meegebracht en er zijn meer Vlaamse supporters dan ooit aanwezig. Ik denk dat het gevoel om iets bijzonders mee te maken, overheerst op de jetlag en de vroege datum."

  "Het parcours bolt voor geen meter"

  Het parcours in Las Vegas is nauwelijks veranderd in vergelijking met de afgelopen twee jaar, toen Sven Nys telkens won. "Maar zo vroeg op het seizoen is het afwachten hoe ver iedereen conditioneel al staat."

  "Met snelheid kan je in principe het verschil maken, dus kom je bij Tom Meeusen en Lars van der Haar terecht. Het is niet op het lijf van Nys geschreven en toch was hij al twee keer "The King" in Vegas."

  "Het parcours heeft een heel slecht lopende ondergrond, een soort dik gras. Het bolt voor geen meter. Zelfs als het regent, krijg je geen modder. Er zijn wel een paar kunstmatige zandbakken opgenomen. Dat mag normaal niet, maar in Las Vegas kan blijkbaar echt alles. Hoewel het slecht bolt, krijg je hier door de droogte waarschijnlijk een snelle en gesloten wedstrijd."