• home
 • video
 • pas verschenen

  Jumpingruiter Brash pakt grand slam in Spruce Meadows, Devos is tweede

  Brash wint Genève, Aken en Calgary na elkaar, goed voor 1 miljoen euro.

  De Britse jumpingruiter Scott Brash (29) heeft geschiedenis geschreven door na elkaar in Genève, Aken en Calgary de Grote Prijs te winnen. Dat staat bekend als de grand slam van de ruitersport. Brash won telkens op de rug van de Belgische warmbloed Hello Sanctos. Pieter Devos was vannacht tweede in Spruce Meadows.

  Brash kwam al in de geschiedenisboeken door in december in Genève en in mei in Aken twee grandslamconcours op een rij te winnen. In Canada maakte hij zijn trio compleet.

  Daar moest de nummer 1 van de wereld zelfs geen barrage voor springen. Hij was de enige die foutloos bleef in de twee omlopen. Onze landgenoot Pieter Devos (foto), in 2013 de beste in Spruce Meadows, maakte op Dylano ook geen fouten, maar eindigde in de tweede omloop buiten de tijd, wat hem één strafpunt opleverde.

  Brash stond sprakeloos op het podium: "De grand slam winnen is de droom van elke ruiter. Ik dacht persoonlijk dat niemand dit kon. Dit betekent alles voor mij."

  "Mijn team en ikzelf hebben hier zo lang zo hard voor gewerkt. Als je de droom dan verwezenlijkt, geeft dat een geweldig gevoel."

  Voor zijn zege vannacht krijgt Brash 440.000 euro, maar daar komt een bonus van 1 miljoen euro bij voor de grand slam. Devos streek 264.000 euro op voor zijn tweede plek. "Ik ben heel blij. Tweede worden na Brash is helemaal geen schande."

  Uitslag GP Calgary:

  Tweede omloop:
  01. Scott Brash (GBr/Hello Sanctos) - 0/70"75
  02. Pieter Devos (Dylano) - 1/73"31
  03. Pedro Veniss (Bra/Quabri de Lisle) - 1/72"94
  06. Grégory Wathelet (Conrad de Hus) - 8/68"90
  21. Jérôme Guéry (Papillon Z) - 8/85"79
  23. Nicola Philippaerts (Forever D'Arco) - 8/87"67
  34. François Mathy (Polinska des Isles) - 24/87"89
  Opgave: Olivier Philippaerts (Cabrio)