• home
 • video
 • pas verschenen

  Teammanager Belgian Lions: "We gaan die match nooit vergeten"

  Sam Van Rossom (l) is een van de Belgische toppers.

  Voor teammanager Jacques Ledure is de stunt van de Belgian Lions tegen Litouwen op het EK basketbal een bekroning voor zijn werk. De teammanager hielp destijds de nationale basketbalploeg weer op gang. "We hebben geen vedettes, wij moeten het als ploeg doen."

  In 2003 nam Jacques Ledure (foto) het roer over bij de nationale basketbalploeg. Met succes. Bijna 13 jaar later stunten de Belgian Lions tegen vice-Europees kampioen Litouwen (76-74).

  "Ik ben heel trots. Je kunt niet trotser zijn", vertelt Ledure. "De ploeg heeft fantastisch gepresteerd. We gaan die match nooit vergeten."

  "Die wedstrijd maakt deel uit van de Belgische basketbalgeschiedenis. We staan nog nergens, maar we presteren eindelijk tegen grote Europese ploegen. Laten we niet vergeten dat Litouwen op het vorige EK finalist was."

  "Litouwen is een topland. Als je dit kunt doen, kun je het tegen iedereen doen. Dat moeten we beseffen. We moeten meer en meer beseffen dat wij, als kleine Belg, niet klein zijn. Yes, you can."

  "Een familie"

  Jacques Ledure zette elf jaar geleden bondscoach Eddy Casteels (foto) en assistent Jacques Stas aan het hoofd van de Belgian Lions.

  "Een fantastische staf", vindt hij, "maar een goeie staf zonder goeie spelers werkt ook niet. Het geheel moet een ziel hebben. Iedereen moet zich een lid van de familie voelen. Dat is het belangrijkste in onze groep."

  Vedetten hebben de Belgen niet. "Het is een ploegsport. Ik zou liever 11, 12 of 13 vedetten hebben, maar als je geen Nowitzki of Parker hebt, moet je een ploeg hebben. Parker kan een match alleen winnen, wij niet. Wij moeten het als ploeg doen."

  Ledure droomt van een plaats in de kwartfinales op het EK. "Dat is duidelijk ons doel. En langzaamaan heeft de groep begrepen dat wij niet klein zijn en groot moeten denken, met veel ambities."

  "The sky is not the limit. We moeten altijd hoger gaan. We moeten proberen."

  "En als we de kwartfinales halen, zie ik ons ook naar het olympisch kwalificatietoernooi gaan, maar laat ons de voeten op de grond houden."