• home
 • video
 • pas verschenen

  9 hoogtepunten van 9 dagen topatletiek

  Usain Bolt (l), Philip Milanov (m) en Dafne Schippers (r)

  De voorbije week heeft u kunnen genieten van een hoogstaand wereldkampioenschap atletiek in Peking (Chn). Wij zetten voor u de hoogtepunten op een rij.

  De zilveren worp van Philip Milanov

  Discuswerper Philip Milanov heeft de beste Belgische prestatie op een WK neergezet. Met 66,90 meter gooit de 24-jarige atleet zich in de geschiedenisboeken. Milanov is de allereerste Belg die met een zilveren medaille pronkt.

  Pijlsnelle 400 meter

  Op de 400 meter ligt het niveau onwaarschijnlijk hoog. Voor het eerst in de geschiedenis loopt de top 3 onder de 44 seconden in de WK-finale. De Zuid-Afrikaan Wayde van Niekerk kroont zich tot wereldkampioen (43"48), voor titelverdediger LaShawn Merritt (43"65) en olympisch kampioen Kirani James (43"78).

  Usain Bolt is de allergrootste

  Usain Bolt blijft de koning van de sprint. De Jamaicaan gaat opnieuw naar huis met drie gouden medailles. Op de 100 meter gooit hij zich in de allerlaatste meters voorbij zijn Amerikaanse rivaal Justin Gatlin.

  Blanke sprintkoningin

  Bij de vrouwen vliegt Dafne Schippers naar het goud op de 200 meter in een wereldtijd: 21"63. Op de 100 was de Nederlandse op 5 honderdsten van Fraser-Pryce gestrand. Memorial-organisator Wilfried Meert noemt Schippers "de blanke sprintkoningin".

  Meerkampfenomeen Ashton Eaton

  Ashton Eaton presteert al jaren buiten categorie op de tienkamp. In Peking loopt het Amerikaanse fenomeen naar een nieuw wereldrecord: 9.045 punten. En dan zakt hij bijna in mekaar bij het scorebord, zo diep gaat een meerkamper.

  Kenia scoort ook in speerwerpen...

  Op de langere afstanden zijn de Kenianen steevast op de afspraak. Nu doet het land het ook prima in andere disciplines. Julius Yego wint het speerwerpen.

  ...en hordelopen

  En ook op de lage horden is Kenia de nummer 1. Nicholas Bett verbaast vriend en vijand op de 400 meter. De Belgische atleet Lander Tijtgat begrijpt er niks van.

  Op een na beste hink-stap-sprong

  Christian Taylor wint het hink-stap-springen met 18,21 meter, de op een na beste sprong ooit. Slechts acht centimeter blijft de olympische kampioen onder het 20 jaar oude wereldrecord van de Brit Jonathan Edwards. Zet Taylor volgend jaar in Rio het record op zijn naam?

  Alleen cameraman kan Bolt vloeren

  Justin Gatlin slaagt er niet in om Usain Bolt te vloeren, een Chinese cameraman wel. Na de 200 meter rijdt hij de topsprinter omver. Zonder erg, Bolt kan er mee lachen.