• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Impe: "Quintana gaat nog een rol spelen"

  Alle hoop rust op de schouders van Nairo Quintana.

  Ook Lucien Van Impe (68) heeft gisteren met open mond naar de demonstratie van Chris Froome gekeken. Wie kan hem nog het vuur aan de schenen leggen in de Tour? "Quintana gaat nog sterker worden. Dat denk en hoop ik", stelt de oud-bergkoning.

  "Ze zullen moeten samenspannen"

  In de eerste bergrit was het al prijs. Chris Froome reed iedereen in de vernieling. "Excellent gedaan", zegt Lucien Van Impe (foto), zesvoudig winnaar van de bergtrui en eindwinnaar in 1976.

  "Dat de concurrenten zouden lossen, was niet ondenkbaar, maar dat ze zo veel terrein prijs hebben moeten geven? Neen, dat staat me niet aan."

  "Quintana is nog kunnen blijven hangen, maar Nibali mag het al vergeten. Ze zullen nu moeten samenspannen, anders zullen ze Froome niet kunnen verontrusten. Hij beschikt over zo'n sterke ploeg."

  Volgens Tejay van Garderen, de eerste achtervolger van Chris Froome in het klassement, is de eerste klimopdracht altijd lastig. Van Impe begrijpt de Amerikaan.

  "De eerste bergrit is altijd speciaal. Sommige jongens kunnen die moeilijk verteren, maar als je goed bent, kan je de schade wel beperken. Nu zijn ze op minuten gereden. Veel te veel om goed te zijn."

  "Quintana gaat nog sterker worden"

  Toch weigert Lucien Van Impe de handdoek te gooien. Hij verwacht nog wat tegenstand voor Chris Froome.

  "Hij staat er erg goed voor, maar de Tour is nog niet gereden", stelt Van Impe. "Met drie aankomsten bovenop is de Tour nog ongelooflijk zwaar."

  "Ook Froome kan nog een slechte dag hebben. En Quintana gaat nog sterker worden. Dat denk en hoop ik. Hij gaat nog een grote rol spelen."

  "En als Contador zijn wagonnetje kan aanpikken bij Quintana kunnen ze nog tegenprikken. Al zal het erg moeilijk worden."

  Wanneer laten ze hun tanden zien? "Vandaag wordt het moeilijk. De aankomst ligt te ver van de Tourmalet. Dan kunnen ze niets ondernemen. Maar ze krijgen nog kansen."

  Rit 10 in cijfers

  Wist u dat Chris Froome de etappe aflegde met 38,23 km/u? De slotklim deed hij met 22,44 km/u. En André Greipel won de tussensprint met 64,67 km/u.