• home
 • video
 • pas verschenen

  Blind: "Halen met Van Basten een voetbalman met veel aanzien"

  Van Basten begon zijn carrière als hoofdcoach van Oranje.

  Marco van Basten gaat opnieuw voor de Nederlandse voetbalbond werken. De oud-bondscoach wordt de assistent van nieuwe bondscoach Danny Blind. "De uitdaging bij het Nederlands elftal naast Blind gaf voor mij de doorslag", reageert Van Basten.

  De oud-aanvaller van Ajax en AC Milan was tussen 2004 en 2008 zelf al bondscoach van Oranje en keert nu terug bij het Nederlands elftal. Van Basten verlaat AZ, waar hij de assistent was van voormalig Anderlecht-coach John van den Brom.

  De 54-voudige ex-international tekent voor drie jaar (tot na het WK 2018). De andere assistent van Danny Blind (foto) blijft Ruud van Nistelrooij, die dat ook al was onder Guus Hiddink.

  Van Basten reageerde verheugd op de website van de Nederlandse voetbalbond: "ik heb echt zin in deze interessante baan en verheug me ook op de hernieuwde samenwerking met Danny Blind."

  "Ik heb wel een lastige keuze moeten maken, omdat ik het in mijn rol bij AZ ook erg naar mijn zin had. De uitdaging bij het Nederlands elftal naast Blind gaf voor mij de doorslag.’’

  Die toonde zich uiteraard een tevreden man: "Met Marco hebben we er een voetbalman bij, die een enorm aanzien heeft bij iedereen in zijn sport."

  "Marco heeft een heldere visie, komt voor zijn mening uit en hij brengt een schat aan ervaring mee, opgedaan als topvoetballer, maar ook als bondscoach op twee eindtoernooien."

  Van Basten breit dus een nieuw stukje aan zijn opmerkelijke trainerscarrière. Die begon hij als bondscoach medio 2004, via Ajax en Heerenveen belandde hij vorige zomer bij AZ. Daar was hij aanvankelijk hoofdcoach, maar om gezondheidsredenen (te veel stress) ruilde "San Marco" het hoofdtrainerschap snel voor een rol in de luwte als assistent van John van den Brom.