• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Belgische snookerref na WK-finale: "Als een kind in een speelgoedwinkel"

  Olivier Marteel kijkt mee over de schouder van Stuart Bingham.

  In de finale van het WK snooker stond een Belg op de eerste rij. Olivier Marteel leidde de wedstrijd in goede banen. "Een grote eer en een privilege als kleine Belg", vertelt de 45-jarige referee, die even een plaspauze moest inlassen voor de latere wereldkampioen Stuart Bingham.

  The Crucible Theatre in Sheffield was de voorbije dagen het mekka van het snooker. En Olivier Marteel mocht als referee de finale van het wereldkampioenschap meemaken.

  "Heerlijk! Ik voelde me als een kind in een speelgoedwinkel", reageert hij na de wedstrijd bij Sporza.

  "Het is een droom die uitgekomen is. Ik had nooit gedacht om ooit de professionele snookerfinale in goede banen te mogen leiden. Het was een grote eer en een privilege als kleine Belg."

  Stuart Bingham en Shaun Murphy maakten er een spannende finale van. Tot 15-15 ging het gelijk op. Daarna speelden ze een frame dat maar liefst 63 minuten duurde. "In het huidige snooker is dat uitzonderlijk", weet Marteel.

  "Ik moet echt gaan, ref"

  In dat befaamde 31e frame kreeg Olivier Marteel een vraag van de latere wereldkampioen. "Bingham zei tegen mij: "Ik moet echt gaan, ref. Mag ik?" Natuurlijk. Liever op toilet dan aan de snookertafel", lacht de Belgische referee.

  Marteel op de foto met de drummer van Iron Maiden