• home
 • video
 • pas verschenen

  Kroon: "Tinkov denkt dat hij alles kan doen wat hij wil"

  De crisis bij Tinkoff-Saxo roept heel wat vragen op. Ploegeigenaar Oleg Tinkov heeft teammanager Bjarne Riis aan de kant geschoven. Voor ex-Tinkoff-renner Karsten Kroon is die zet geen verrassing. "Tinkov denkt dat het er op "planeet Oleg" zo aan toe gaat", zegt Kroon. "En ik denk niet dat we Riis nog terugzien bij de ploeg."

  Ex-renner Karsten Kroon (39) reed jarenlang bij de ploeg van Bjarne Riis en maakte in de laatste jaren van zijn carrière bij dat team ook kennis met Oleg Tinkov, de excentrieke Rus die intussen al ploegeigenaar van Tinkoff-Saxo is.

  Dat Bjarne Riis op non-actief is gezet door Oleg Tinkov, is geen verrassing voor Kroon. "Ik dacht dat het al eerder gebeurd zou zijn", zegt de Nederlander bij Sporza. "Toen Tinkov nog cosponsor van de ploeg was, waren er al botsingen met Riis."

  "Bjarne heeft een sterk karakter en houdt van zijn sport en ploeg. Oleg is een Russische zakenman met veel geld, die vindt dat hij alles kan doen en zeggen wat hij wil. In Rusland werkt het zo, denk ik."

  "Dan kon je denken dat op een gegeven moment Tinkov niet tevreden zou zijn, Bjarne daar mee zou confronteren en dat hij daar niet mee gediend zou zijn."

  "Na een aantal weken moet je niet in paniek schieten"

  "Ik ben toch wel blij dat ik nu niet meer bij die ploeg rijd", zegt Kroon. "Het lijkt mij een heel vreemde situatie. Ik denk dat het in de Russische zakenwereld zo werkt: je betaalt veel geld en verwacht resultaten. Als die er niet zijn, is er een probleem."

  "Maar dit is sport. Soms zit het mee, soms niet. Pas na het voorjaar moet je een wielerploeg beoordelen. Na een aantal weken moet je niet in paniek schieten. Dat slaat nergens op, maar Oleg ziet het anders."

  Voor Tinkov zijn de mindere resultaten inderdaad een doorn in het oog, maar doet Tinkoff-Saxo het echt zo slecht? "Met die renners zouden ze veel betere resultaten kunnen halen, maar ik ben ervan overtuigd dat die zullen komen."

  "Ik heb ook seizoenen gehad waarbij we in de eerste maanden geen platte prijs haalden. Er was toen ook onvrede, maar niet veel later won Fabian Cancellara Parijs-Roubaix en Carlos Sastre de Tour."

  "Vanop een afstand is het misschien grappig", zegt Kroon. "Maar voor wie erbij betrokken is, kan het heel vervelend zijn. Tinkov denkt dat het er op "planeet Oleg" zo aan toe gaat."

  "Ik denk niet dat we Riis nog terugzien bij Tinkoff-Saxo"

  Hoe zal deze situatie volgens Kroon evolueren? Kan Tinkov overleven in de wielersport? "Zolang hij betaalt, zal hij een ploeg hebben. Maar: hoe lang heeft hij er zelf nog plezier aan?"

  "Deze ploeg is voor hem een speeltje, al is daar niets mis mee. In de sportwereld werkt het zo. Je hebt veel extreem rijke mensen die niet weten wat ze met hun geld moeten doen als je al 5 huizen, 2 vliegtuigen en 12 auto's hebt. Dan heb je een ander statussymbool nodig en dat is tegenwoordig een sportploeg. Dat wordt geaccepteerd."

  En Bjarne Riis, hoe ziet zijn toekomst eruit? "Ik weet het echt niet", zegt Kroon. "Maar ik denk toch dat we hem niet meer terugzien bij Tinkoff-Saxo."

  "Ik moest de kleur van zijn Rolls-Royce Phantom kiezen"

  Karsten Kroon schetst, tot slot, met een anekdote de opvallende figuur die Oleg Tinkov is. "In de Giro werd ik bij hem geroepen. Hij wou een nieuwe auto kopen, ik denk een Rolls-Royce Phantom. Maar hij wou de verlengde versie hebben, zodat hij zijn fiets achteraan kon leggen. Hij had mijn hulp nodig om de kleur te kiezen. Dat is Oleg."