• home
 • video
 • pas verschenen

  De Buyst: "Teleurgesteld als ik geen wereldkampioen word"

  De Buyst won afgelopen november nog de Zesdaagse in Gent.

  Jasper De Buyst is volgende week een van de grote Belgische medaillekandidaten op het WK baanwielrennen in Saint-Quentin en Yvelines nabij Parijs. Hij wil iets rechtzetten na het WK van vorig jaar waar het zowel mis liep in het omnium als de ploegkoers.

  Vorig jaar draaide het WK in Colombia op een sisser uit voor De Buyst. Als eindwinnaar in de Wereldbeker in het omnium startte hij als grote favoriet in die discipline, maar hij werd om onduidelijke redenen door de jury gediskwalificeerd.

  "Ik ben minder zelfzeker dan vorig jaar", zegt De Buyst. "Toen was er ook veel stress, ik moest wel wereldkampioen worden met zo'n resultaten. Nu is er minder stress, terwijl ik weet van mezelf dat ik er fysiek klaar voor ben. Ik mik hoog: ik wil wereldkampioen worden, met minder zal ik teleurgesteld zijn."

  "De grote favoriet is de Colombiaan Gaviria. Als je Cavendish twee keer kan kloppen in San Luis, ben je sterk bezig. Hij won ook de Wereldbeker in Londen, dus ik weet dat hij goed is. Daarnaast zijn er de bekende namen: Elia Viviani en de uittredend wereldkampioen Boudat."

  "Gesproken met Keisse over ploegkoers"

  Behalve in het omnium komt De Buyst ook in actie op de ploegenachtervolging en in de ploegkoers. In de ploegkoers waande De Buyst zich samen met Kenny De Ketele vorig jaar een halfuur wereldkampioen, tot de jury het duo nog op een ronde zette.

  Dit jaar rijdt De Buyst met Otto Vergaerde de ploegkoers omdat De Ketele sukkelt met zijn gezondheid. "Helaas is Kenny er niet bij."

  "Toen ik besefte dat Kenny er niet bij kon zijn heb ik even gehoopt dat ik met Iljo Keisse het WK zou kunnen rijden. Stel je voor: we waren zeker één van de sterkste koppels op dit WK en het was ook reglementair mogelijk."

  "Maar helaas is het praktisch niet haalbaar. Er was intens contact tussen mij en Iljo en we hebben er over gesproken, maar het gaat gewoonweg niet omdat hij de Ronde van Oman rijdt."

  "Jammer, maar samen met Otto Vergaerde heb ik ook het potentieel om te winnen. Vergaerde is wel jong, maar ook sterk. Ik hoop nog altijd op een medaille of titel."

  Doek valt over vrouwelijke ploegenachtervolging

  In de marge van de persconferentie over het WK baanwielrennen van volgende week, is ook bekend geworden dat de Belgische vrouwenploeg haar poging staakt om zich te kwalificeren voor de ploegenachtervolging op de Olympische Spelen in Rio in 2016.

  "Dit project wordt tijdelijk geannuleerd", zei Kelly Druyts, op het WK titelverdedigster in de scratch. "De kern van onze ploeg is niet breed genoeg. Er wordt gemikt op de jeugd voor Tokio 2020, Rio 2016 is niet langer een droom."

  Het WK baanwielrennen is volgende week live te volgen met een livestream op sporza.be. Op Canvas kan u 's avonds kijken naar een samenvatting.