• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wuyts: "Nipt erover" - Herygers: "Ik heb al erger gezien"

  Paul Herygers (l): "De cross van het jaar."

  Het manoeuvre van Klaas Vantornout is het gespreksonderwerp na het Belgisch kampioenschap veldrijden. "Nipt over het randje", vindt commentator Michel Wuyts. "Om snel te vergeten. Peeters had het wiel in frut kunnen rijden", countert Paul Herygers. "Vantornout haalt het maximale uit zijn carrière. Dat telt, niet zijn imago", stelt Christophe Vandegoor.

  Over het manoeuvre van Vantornout

  Michel Wuyts: "Nipt erover"

  "Voor mij is dat over het randje. Nipt erover, maar wel over het randje", stelt Michel Wuyts. "Of het bewust is, dat weet alleen Klaas Vantornout."

  ""Instinctief gedrag", zou ik zeggen. Dat heeft Klaas Vantornout door de jaren heen opgebouwd. Hij is niet de meest elegante, de meest instinctieve, de meest spectaculaire renner. Hij weet dat op zijn manier op te lossen. En dan is een fiets snel opzijgeschoven."

  "Vantornout doet het met de middelen die hij aan boord heeft. Niet zijn techniek of zijn explosiviteit om naar boven te klimmen. Hij grijpt naar andere middelen. Iets over het randje, maar niet ver genoeg om bestraft te worden."

  "Een De Clercqske, zoals in 2001 in Tabor (zie video hieronder). Op de trappen zwiepte die zijn fiets voor een oersterke Dlask. En Vervecken werd wereldkampioen. Daar heb ik aan gedacht. Je kan Vantornout als een zoon van De Clercq beschouwen, maar ze lijken niet op elkaar. Het is wel zijn beste leerling."

  Paul Herygers: "In frut rijden"

  "Ze mogen Klaas Vantornout niet afrekenen op zijn manoeuvre. Ik heb al ergere taferelen gezien", antwoordt cocommentator en oud-wereldkampioen Paul Herygers. "En dit was er eentje om snel te vergeten."

  "Waarom zou hij dat niet mogen? Als hij een wereldtalent of een van de heilige crossers was, zou er geen haan naar gekraaid hebben."

  "Hij heeft al zoveel over zich heen gekregen. Hij is de pispot van het veldrijden. Ik geef hem een vrijgeleide en maak er geen lelijk, maar een mooi manoeuvre van."

  "Klaas gaat klunzig te werk. Dat heeft hem veel opgebracht. Peeters had niet moeten twijfelen en het wiel van Vantornout in frut moeten rijden. En dan had hij de debatten geopend voor ploegmaat Van Aert. Dat is niet proper neen, dat niet."

  Over de figuur Vantornout

  Wuyts: "De stelten van Vantornout"

  Michel Wuyts: "Klaas Vantornout stond ook niet in mijn tiercé. In de maand december bestond Klaas Vantornout niet, hij was helemaal verdwenen van het voorplan."

  "Hij heeft duizenden euro's laten liggen. Maar hij is verstandig, hij durft te gokken en zet alles op een kampioenschap. Voor de tweede keer met succes."

  "Hij heeft een atletiekopleiding gehad en  is een van de allerbeste lopers. Hij heeft er ook de stelten voor. Een parcours met 350 loopmeters speelt dat in zijn voordeel."

  "En hij was de meest frisse en de sterkste in Erpe-Mere. Niet de beste man van het seizoen, zeker niet. Wel de beste van de dag."

   

  Vandegoor: "Geen ideale schoonzoon"

  "Twee factoren spelen een rol: het parcours en de zelfkennis van Klaas Vantornout", vult collega-commentator Christophe Vandegoor aan.

  "Zijn specialiteit? Zware crossen. Zoals Gavere of de weidecross van Gieten. Daar ligt het tempo niet te hoog, wel gelijkmatig. En er wordt niet slag om slinger gedemarreerd. Dat was volledig het geval in Erpe-Mere."

  "Het parcours lag er erg zwaar bij. En de rondetijden liepen terug. Een kolfje naar zijn hand. Hij herhaalt dat hij geen toptalent is, dat klopt ook, maar hij is heel slim. Hij wist dat hij zo lang mogelijk moest wachten om toe te slaan. Dat deed hij met succes."

  "Vantornout heeft niet het ideale-schoonzoon-gehalte zoals Nys. Hij voelt zich vaak te kort gedaan. Hij komt niet spontaan over. Daar haalt hij zijn kracht uit."

  "Vantornout is nu twee keer Belgisch kampioenschap. Renners met veel meer talent als Meeusen en Pauwels blijven met lege handen staan. Vantornout haalt het maximale uit zijn carrière. Dat telt. En niet zijn imago."