• home
 • video
 • pas verschenen

  Ervaren Dakarist Tom Colsoul: "Auto is stap hogerop"

  Tom Colsoul: "De Dakar met de auto gaat veel sneller."

  Tom Colsoul (38) rijdt zijn tiende Dakar, zijn eerste als navigator bij de auto's. "Bij de trucks hoef ik me niet meer te bewijzen, daarom maak ik de overstap", vertelt hij. Met succes, na twee etappes staat Colsoul op de derde plaats met zijn Toyota Hilux.

  "Onverwacht", vertelt Tom Colsoul, corijder van de Nederlander Bernhard ten Brinke, aan Sporza. "We rijden snel, proper en zonder fouten."

  Als navigator bij de vrachtwagens won Colsoul de Dakar van 2012. "Bij de trucks hoef ik me niet meer te bewijzen, daarom maak ik de overstap. De Dakar racen met een auto is een groot verschil."

  "De slagen die je in een vrachtwagen te verwerken krijgt, zijn 30 keer zo hard, maar een auto gaat veel sneller. Je zit veel lager lager en ziet bijna niks. Met alle respect voor de trucks: het is toch een stap hogerop."

  De verstandhouding tussen Colsoul en Ten Brinke verloopt naar wens. "Ik heb zijn vertrouwen moeten winnen, want op de trucks wordt toch wat neergekeken. Hij was snel overtuigd."

  "Hij vertrouwt me nu als ik zeg dat er over 500 meter een scherpe linkse ligt. En ik vertrouw in zijn stuurmanskunsten als we een bocht met 170 km/u aansnijden."

  Tweets Bernhard ten Brinke en Tom Colsoul