• home
 • video
 • pas verschenen

  Antwerpse sporters trainen op kerstdag: "Is geen ramp"

  Niet alleen in de Jupiler Pro League moet er met Kerstmis getraind worden, ook voor de basketters en volleyballers staan er de komende dagen nog belangrijke wedstrijden op het programma. Sporza ging een kijkje nemen in de Arenahal in Deurne, waar Antwerp Giants en volleybalclub Antwerpen een stevige training hielden.

  Antwerp Giants speelt vrijdagavond een belangrijk duel tegen BC Oostende. Coach Paul Vervaeck riep zijn spelers op Kerstmis samen om te trainen. "Dit is onze job. Woensdag hebben we met onze familie samengezeten, maar vandaag moeten we werken", zegt Vervaeck.

  "Niet trainen was geen optie. Ik denk dat de spelers dat ook willen. De focus is er. Dit is een speciaal beroep en de feestdagen horen erbij. Het sportieve primeert en we bereiden gewoon de wedstrijd voor."

  Normaal trainen de spelers van Vervaeck daags voor een wedstrijd twee keer, maar vandaag hield de Giants-coach het op één training. "De spelers konden zo vanmiddag nog even bij hun familie zijn. Maar we staan hier graag. Of het nu Kerstmis is of niet."

  Voor de Amerikaanse spelers van Antwerp Giants is het misschien een iets lastigere situatie. "Meestal kunnen ze Kerstmis vieren in hun geboorteland, maar nu moeten ze even op hun tanden bijten. Zaterdag kunnen ze naar de VS vertrekken", zegt Vervaeck.

  Amerikaan Fogg: "Gelukkig is er in Antwerpen veel te doen"

  En wat denken de spelers? Roel Moors: "Het is niet prettig, maar het valt wel mee. Er was maar één training vandaag en dus was er nog tijd voor andere zaken. In het voetbal werd het voorbeeld gegeven, maar ik ben benieuwd naar hoeveel toeschouwers er morgen zullen zijn. Ik hoop dat dat meevalt. Anders is het een initiatief om snel te vergeten."

  Kyle Fogg is een van de Giants-Amerikanen die Kerstmis dus niet thuis kunnen vieren. "Iedereen houdt van basketbal en we worden hier voor betaald. We zijn dus blij om hier te zijn. Vanavond kunnen we nog lekker eten met vrienden, maar morgen willen we een geweldige match spelen."

  "We moeten goed voorbereid zijn en dus was het een goed idee om te trainen. Het is natuurlijk lastig om niet bij mijn familie te zijn, maar via het internet kan ik hen wel contacteren. En in een grote stad als Antwerpen is het makkelijker om niet bij je familie te zijn. Er is hier veel te doen."

  Antwerpen-coach: "Spanning en adrenaline moeten blijven"

  Opvallend: de spelers van Antwerp Giants werden meteen afgelost door de spelers van volleybalclub Antwerpen. Coach Kris Tanghe wou met de bekerclash tegen Maaseik van komende zondag op het programma, vandaag ook trainen.

  "Mijn spelersgroep heeft gisteren vrijaf gekregen. Het was belangrijk dat ze die momenten met hun familie konden doorbrengen. Maar vandaag was het wel weer bittere ernst."

  De wedstrijd staat pas zondag op het programma. Waarom wil Tanghe dan per se vandaag trainen? "Sinds begin november zitten we in een ritme van 2 à 3 matchen per week. We zitten in een goeie "flow" en we willen dat ritme nog even vasthouden."

  "Sommige mensen begrijpen dit moeilijk, maar wij zijn topsporters. De spanning en de adrenaline moeten blijven. Mijn groep is volwassen en ambitieus en beseft ook wat er van afhangt. Dit is onze job. En er zijn nog veel mensen die op zulke dagen moeten werken en zij hebben nog veel belangrijkere taken dan wij."

  Van Harskamp: "Mijn familie begrijpt mij"

  Wat vindt speler Yannick Van Harskamp van een training op kerstdag? "Dat is geen ramp. We willen de bekerfinale halen en dus moet je uren maken. Of ik me op kerstavond ingehouden heb? Ja, toch wel. Als je je helemaal "klem zuipt", dan krijg je geen normale training meer. Het is speciaal, maar mijn familie begrijpt mij en steunt mij."