• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Staelens: "Topper zal beslist worden door creatieve spelers"

  Staelens maakte in 1998 de gevoelige overstap van Club naar Anderlecht.

  Lorenzo Staelens heeft een rijk verleden bij zowel Anderlecht als Club Brugge. Hoe schat de ex-speler van beide topclubs de kansen in voor de topper van morgen? "In een topper is het thuisvoordeel belangrijk, maar Club is goed bezig", zegt de ex-coach van Cercle.

  Staelens werd begin oktober ontslagen als trainer bij Cercle Brugge, maar speelde voor zijn ontslag met Cercle tegen beide titelkandidaten. Wie maakte toen het meeste indruk?

  "Eigenlijk geen van beide. Op Club speelden we 1-1-gelijk. In Anderlecht verloren we maar nipt met 3-2. Ondertussen is Club wel beter gaan spelen. Vooral omdat Vazquez top is en De Sutter is teruggekeerd."

  "Bij Anderlecht hebben de jonge spelers het moeilijk om een constante in hun prestaties te leggen. Het is eigen aan jonge gasten dat ze het niet elke match kunnen opbrengen. Tegen Galatasaray speelden ze wel een heel volwassen wedstrijd en won Anderlecht verdiend. Voor topwedstrijden kunnen ze zich wel opladen."

  "Bij een topper is het altijd kijken naar wie thuis speelt"

  Club-trainer Michel Preud'homme merkte deze week fijntjes op dat zijn ploeg een rustdag minder heeft door de Eurepese wedstrijd tegen Torino.

  "Dat is inderdaad een verschil. Maar profvoetballers moeten in die tijd toch kunnen recupereren. Kijk maar naar hoe ze het in Engeland doen. Voor een topper worden altijd wat excuses gezocht, maar als Club zondag wint zal niemand daar nog over praten."

  "Het is ook altijd kijken naar wie het thuisvoordeel heeft. Dat is Anderlecht, maar Club is goed bezig. Het verschil zal vooral gemaakt worden in het offensieve compartiment."

  "De verdediging van beide ploegen staat er. Het resultaat zal dus afhangen van de creativiteit van een aantal spelers. Bij Anderlecht denk ik aan Praet, Najar, Mitrovic. Bij Club aan Vazquez en De Sutter. Op de stilstaande fases heeft Club wel een voordeel omdat ze meer gestalte hebben."

  "Sowieso wordt deze wedstrijd niet beslissend. De onderlinge wedstrijden in Play-off I worden belangrijker. Als Club kan winnen zondag, zal dat vooral een mentale opsteker zijn."

  "Mijn beste herinnering is drie keer scoren op Anderlecht"

  Staelens was van 1989 tot 1998 sterkhouder van Club Brugge. Daarna maakte hij de gevoelige overstap naar paars-wit. Welke onderlinge confrontaties zijn hem het meeste bijgebleven?

  "Mijn meest positieve herinnering is de match op Anderlecht waarin ik drie keer scoorden en Club 0-3 won (in het seizoen 1993-1994). Mijn meest negatieve ervaring is de eerste keer dat in met Anderlecht naar Brugge trok, omdat ik al in de eerste helft twee keer geel pakte."

  "Maar Anderlecht - Club Brugge leeft denk ik toch meer bij de supporters dan bij de spelers. Als speler kom je elkaar vaak ook tegen bij de nationale ploeg waar je moet samenwerken. Al is dat nu misschien iets minder omdat de meeste in het buitenland spelen."

  "Kijk uit naar een nieuw project"

  Sinds zijn ontslag als hoofdtrainer van Cercle Brugge zit Staelens thuis. Binnenkort hoopt hij weer aan de slag te kunnen. "Voorlopig heb ik met geen enkele club contact. Ik kijk wel uit naar iets nieuws, maar ik ga niet overhaast beslissen. Het moet een goed project zijn."

  Mag dat ook in het buitenland zijn? "Ja, er zijn niet zoveel plaatsen voor trainers vrij, dus je moet overal voor open staan."