• home
 • video
 • pas verschenen

  "Het was een Balkanoorlog in het klein"

  De spelers van beide landen trokken fel van leer.

  Een drone met een vlag werkte als een rode lap op een stier in Servië-Albanië. VRT-correspondent Stefan Bos legt uit hoe de situatie zo snel kon ontvlammen. "Servië is nog altijd kwaad over de onafhankelijkheid van Kosovo."

  De EK-voorrondematch Servië-Albanië werd na 41 minuten al afgeblazen toen een drone met de Albanische vlag de gemoederen zodanig verhit had dat de spelers met elkaar op de vuist gingen.

  "Het was niet zomaar de Albanische vlag", verduidelijkt Oost-Europakenner Stefan Bos in De ochtend. "Het was de kaart van Groot-Albanië (waarin Albanië is uitgebreid met gebieden in Kosovo, Servië, Montenegro, Macedonië en Griekenland) én er stonden twee Albanese superhelden op (de nationalistische leiders Ismail Qemali en Isa Boletini)."

  "Toen ze dat zagen waren de Serviërs niet meer te houden. Ze stormden het veld op en er ontstonden gevechten tussen de spelers. Dick Advocaat, de bondscoach van Servië, wist het ook niet meer (foto). Het leek even op een Balkanoorlog in het klein."

  Maar waarom escaleerde de boel zo snel? "Er heerst nog veel ongenoegen in Servië over de onafhankelijkheid van Kosovo (het land riep in 1999 eenzijdig zijn onafhankelijkheid uit). Kosovo bestaat vooral uit Albanezen. Maar er waren altijd al spanningen tussen beide landen."

  "Zou me niet verbazen als broer premier hier achter zit"

  Volgens de Servische staatszender zou de man die de drone bestuurde de broer van de Albanese premier zijn. Olsi Rama zou ook aangehouden zijn, maar dat noemen ze in Albanië "speculatie". "Het zou me in ieder geval niet verbazen", zegt Stefan Bos. "Al zal de Albanese regering haar handen wel van deze zaak houden."

  "De gevolgen kunnen groot zijn. Ten eerste politiek, want dit bemoeilijkt de sfeer tussen beide landen. Maar daarnaast ook sportief. Kunnen die twee ploegen nog wel tegen elkaar spelen? Servische supporters hebben zich al eerder misdragen."