• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wijnants: "Standard is een cocktail van agressie"

  Wijnants: "Ik denk dat het in de play-offs een strijd wordt tussen Anderlecht en Club."

  Sporza-journalist Stef Wijnants staat in zijn analyse stil bij het straatgevecht tussen Club Brugge en Standard en de uitbarsting van voorzitter Roland Duchâtelet. Hij bespreekt ook het (nieuwe) penaltydebacle van Anderlecht en maakt ten slotte een analyse van het eerste deel van de reguliere competitie.

  Super Sunday baarde matige wedstrijden. In Club Brugge-Standard kon je de goede acties op één hand tellen, maar holde je wel van de ene fout naar de andere: 42 overtredingen en twee rode kaarten. Het hadden er zelfs meer kunnen zijn en misschien wel moeten zijn.

  Wie de 3-0-uitslag hoort, denkt dat Club uitstekend was, maar dat was zeker niet het geval. Ze speelden 80 minuten met een man meer en daar hebben ze niets mee gedaan. Zelfs trainer Michel Preud'homme vond dat het slecht was.

  Maar Club opereert wel als een blok. Preud'homme wisselt zo vaak, maar als iedereen in de ruime kern de boodschap begrepen heeft, zal zijn ploeg weinig verliezen.

  Ondanks de flauwe match hebben ze wel de drie punten op zak en krijgen ze het geloof dat ze in toppers een resultaat kunnen neerzetten. Dat is heel belangrijk met het oog op de play-offs.

  Potje kookt te veel over bij Standard

  De uitbarsting van voorzitter Roland Duchâtelet (over de arbitrage) was een optelsom van de voorbije week. Donderdag in Feyenoord was de scheidsrechter niet goed en gisteren was Luc Wouters in de eerste helft ondermaats, dat vond ik ook. Wouters bestrafte heel onevenwichtig en in een topper voelt dat heel nadelig aan.

  Ik begrijp de boodschap van Duchâtelet, maar het heeft geen zin om tijdens de rust zo je ongenoegen te laten blijken. Het potje kookt nu al genoeg over in Luik, dus als de voorzitter nog gaat meedoen, breekt de hel zeker los.

  Ze moeten weer in de luwte gaan opereren en kijken naar de eigen prestaties, want ik heb niet het gevoel dat dit Standard grootse dingen zal laten zien. Het is een cocktail van agressie en er zijn te veel spelers die het niveau niet aankunnen. Ze moeten echt opletten dat ze geen draak van een seizoen tegemoet gaan.

  Twee nodige weken rust voor Anderlecht

  De fans van Anderlecht sloegen gisteren letterlijk paars uit bij een nieuw strafschopdebacle. Onder Hasi was er nochtans de duidelijke afspraak dat Kabasele mocht trappen, dus Tielemans had gewoon van die bal moeten afblijven.

  Je kan de situatie niet vergelijken met pakweg twee jaar geleden, want toen gingen twee ervaren spelers in de clinch. Nu zijn het een 20-jarige invaller en de jonge Tielemans die gingen bekvechten. Tielemans zal wel snel beseffen dat hij Kabasele uit zijn concentratie heeft gebracht.

  Ze moeten het snel uitpraten en weer focussen op de orde van de dag, want Anderlecht heeft toch geen topweek achter de rug. Dortmund was te hoog gegrepen en gisteren speelde het inspiratieloos. De twee weken rust tijdens de interlands zullen welkom zijn.

  10 van de 30 speeldagen achter de rug

  Van de groten staan Anderlecht en Club Brugge er. In de play-offs verwacht ik een strijd tussen beide ploegen. AA Gent staat er ook eindelijk opnieuw en Lokeren blijft toch een prachtig verhaal. Wie er ook vertrekt, er komen altijd waardige vervangers. Peter Maes laat zijn spelers altijd met grinta spelen en heeft zo een terechte tweede plaats vast.

  De grote tegenvaller is Zulte Waregem. De club is zoals coach Dury zegt leeggeroofd en heeft nog maar zes punten. Opnieuw is het duidelijk dat het voor een niet-traditionele club, met minder budget, moeilijk is om jarenlang bovenaan mee te draaien. Voor Dury zal het slikken zijn dat hij vorig jaar vicekampioen was en nu onderaan staat met het besef dat "als we ons redden, is ons seizoen geslaagd".

  Stef Wijnants