• home
 • video
 • pas verschenen

  FIFA wil dat spelers eigendom zijn van de clubs

  Sepp Blatter gaat voor een vijfde ambtstermijn.

  De FIFA wil een einde maken aan "Third Party Ownership" in het voetbal, een constructie waarbij de rechten van een speler niet (uitsluitend) bij de club liggen. En Sepp Blatter bevestigt officieel zijn kandidatuur voor een vijfde ambtstermijn als voorzitter.

  Het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond FIFA is het op een bijeenkomst in Zürich eens geworden over een verbod op "Third Party Ownership" (TPO). Spelers zijn nu soms geheel of gedeeltelijk eigendom van een derde investeerder, maar de FIFA wil dat de spelers alleen nog eigendom kunnen zijn van een club.

  Vooral in Zuid-Amerika, Spanje en Portugal wordt met TPO gewerkt. In andere landen, zoals Engeland en Frankrijk, is het al verboden.

  TPO is al jaren een doorn in het oog van UEFA-voorzitter Michel Platini (foto). "Ik ben voor de spelers heel blij dat de FIFA het voorbeeld van de UEFA volgt om TPO uit het voetbal te bannen", zegt Platini.

  De Fransman argumenteert dat door TPO "het geld uit de sport wegvloeit, de integriteit van competities in gevaar komt, het imago van de sport bezoedeld wordt en spelers getransfereerd worden met winst als enige doel."

  De FIFA heeft een werkgroep samengesteld die het verbod in detail moet opstellen. Volgens FIFA-secretaris Jérôme Valcke zal het uitvoerend comité in december of maart officieel groen licht geven, maar kan het nog drie of vier jaar duren voor het verbod er effectief is.

  Defour bij Porto, maar ook bij Doyen Sports

  Een bekend "Belgisch" voorbeeld is dat van Steven Defour. Toen de Rode Duivel bij Porto speelde, zaten zijn rechten voor 57 procent bij de Portugese club en de rest was in handen van investeringsmaatschappijen, met Doyen Sports als bekendse. Defour speelt inmiddels bij Anderlecht en volgens de club is hij voor 100 procent eigendom van de Brusselse club.

  Blatter officieel kandidaat voor vijfde ambtstermijn

  Nog vandaag heeft Sepp Blatter het uitvoerend comité officieel meegedeeld dat hij kandidaat is voor een vijfde ambtstermijn als voorzitter van de wereldvoetbalbond. Bijna drie weken geleden had hij al laten vallen dat hij zichzelf nog eens wil opvolgen.

  Voorlopig is voormalig FIFA-bestuurder Jérôme Champagne de enige tegenkandidaat van Blatter. Michel Platini maakte eerder al bekend dat hij geen kandidaat is, hij blijft liever aan het hoofd van de UEFA.