• home
 • video
 • pas verschenen

  Oscar Duarte, nationale volksheld van Nicaragua

  Duarte: "Ik mocht zelfs op de koffie bij de president van Nicaragua."

  Hoewel de Brugse verdediger op het WK voor Costa Rica uitkwam, is hij immens populair in het buurland Nicaragua, zijn geboorteland. "Na het WK zouden 'een paar mensen' mij opwachten. Toen ik de luchthaven uitkwam, stonden er meer dan duizend."

  Oscar Duarte werd geboren in het straatarme Nicaragua en verhuisde op vijfjarige leeftijd naar Costa Rica met zijn moeder, die daar werk had gevonden. In Het Nieuwsblad legt hij uit dat de band met zijn geboortegrond nog altijd heel sterk is.

  "Toen ik als eerste Nicaraguaan ooit op een WK scoorde (foto), zorgde dat voor veel ophef", zegt de centrale verdediger. "Toen ik de luchthaven uitkwam, stonden daar meer dan duizend mensen. Ik kon met moeite door de mensenzee. Iedereen wou me aanraken."

  'In mijn thuisstad Catarina stond nog eens zo'n mensenmassa. Het was een gekkenhuis. Alsof ik een ster was", vertelt Duarte. "Ik ben zelfs uitgenodigd op de koffie bij de president van Nicaragua, Daniel Ortega. Een unieke gelegenheid. Het raakt me dat al die mensen zo hebben meegeleefd."