• home
 • video
 • pas verschenen

  Goals van Van Basten om nooit te vergeten

  Met een fenomenale trap beslist Marco van Basten de EK-finale in 1988.

  Voor Marco van Basten is het hoofdtrainerschap verleden tijd door hartproblemen. De Nederlander lijkt zo van het voorplan te verdwijnen. Herinnert u zich deze goals van de topspits Van Basten nog?

  Marco van Basten maakte gisteren bekend dat hij een stap terugzet bij AZ: van hoofdtrainer naar assistent. Problemen met zijn gezondheid liggen aan de basis. Na de dood van zijn vader in juli kreeg de 49-jarige Nederlander last van hartritmestoornissen. Bleek dat hij al langer last heeft van stress.

  Zo lijkt de trainerscarrière van Van Basten op een even dramatische manier te eindigen als zijn spelerscarrière. In de zomer van 1995 hing Van Basten op zijn 30e zijn schoenen aan de haak. Hij had toen al 2,5 jaar nog maar amper gespeeld door vier operaties aan zijn enkel.

  Van Basten was een topspits: bij Ajax scoorde hij 128 keer in 133 duels, bij Milan 90 keer in 147 duels en bij Oranje 24 keer in 58 duels.

  En daar waren enkele historische doelpunten bij: zo maakte hij op 9 november 1986 een geweldige omhaal tegen Den Bosch. En iedereen herinnert zich ook nog zijn 2-0 in de EK-finale van 1988: vanuit een onmogelijke hoek trapte hij toen over de Rus Dasajev raak.

  Enkele pareltjes van Van Basten:

  9 november 1986: geweldige omhaal tegen Den Bosch

  25 juni 1988: beslist EK-finale met wereldgoal over Dasajev

  25 november 1992: vier goals in Milan-Göteborg (4-0)