• home
 • video
 • pas verschenen

  15 jaar geleden inspireerde "zijn Sarah" VDB tot hoogdagen

  VDB wou en zou winnen voor Sarah.

  In de Vuelta van 1999 werd Frank Vandenbroucke nagenoeg ongenaakbaar door de vlinders in zijn buik. De dolverliefde VDB moest en zou de zegeruikers aan "zijn Sarah" bezorgen. Herbeleef een van de hoogtepunten van het betreurde talent.

  Frank Vandenbroucke had in 1999 Luik-Bastenaken-Luik al gewonnen en was tweede geworden in de Ronde van Vlaanderen. In het najaar, tijdens de Vuelta, etaleerde hij zijn klasse door met de tegenstand te dollen.

  De Cofidis-renner reed waar en wanneer hij dat zelf wilde weg van de tegenstand, met twee ritzeges en de puntentrui als bewijs. "Ik was de vedette van het peloton", vertelde Vandenbroucke in Belga Sport, waarvan je hieronder fragmenten kunt herbekijken.

  VDB was dan ook op veroveringstocht. Hij haalde alles uit de kast om Sarah Pinacci, een promomeisje op wie hij halsoverkop verliefd werd, te behagen. "We reden anderhalf uur naar haar hotel, maar ik moest haar zien of ik zou uit de Vuelta stappen."

  "Ik leek toen wel buitenaards", bekende VDB. "Het was absurd hoe makkelijk ik koerste. Ik wou Sarah de bloemen schenken en ze beloofde bij me te slapen als ik zou winnen. Dus moest ik wel die ritzege pakken."

  Enkele VDB-feiten uit de Vuelta 1999

  • 2 zeges en 4 top 3-plaatsen in slotweek
  • 1e in puntenklassement
  • 2e in bergklassement (achter Jose Maria Jimenez)
  • 12e in eindklassement (op 23'39" van winnaar Jan Ullrich)

  Vandenbroucke opent zijn Vuelta-palmares in de 16e rit naar Teruel. VDB overbrugt in het begin van de etappe op zijn eentje de kloof met een kopgroep van 14.

  Op een klim op 55 km van de streep laat hij de rest ter plaatse. Enkel Jon Odriozola klampt aan en mag blij zijn met de tweede plaats.

  Zijn zege in rit 19 drie dagen later is mogelijk nog indrukwekkender. Op de Navalmoral, een klim van tweede categorie, rijdt hij met een moordend tempo de elitegroep een voor een uit zijn wiel.

  In de voorlaatste kilometer op de kasseiklim naar Avila laat hij leider Ullrich en zes andere toppers als een raket achter zich. 900 meter voor de streep kan hij al beginnen te genieten.

  De 24-jarige Belg haalt die week nog twee keer het podium. In rit 18 is hij tweede op de Alto de Abantos, een col van eerste categorie, omdat hij te laat achter Roberto Laiseka gaat. In rit 20, een tijdrit over 46 km, eindigt hij derde achter Jan Ullrich en Alex Zülle.

  Vandenbroucke heeft ook zijn zinnen gezet op de puntentrui. In het slotcriterium in Madrid rijdt Vandenbroucke 32 km alleen op kop. Hij pakt onderweg twee keer de volle buit in de tussenspurten en pakt zo de puntentrui af van Igor Gonzalez de Galdeano. Daarna laat hij zich inlopen.

  VDB wint in Teruel en Avila

  21 september 1999: Vandenbroucke wint in Teruel

  24 september 1999: Vandenbroucke wint in Avila

  Vdb over zijn relatie met Sarah Pinacci in Belga Sport

  VDB: "Na de aankomst zag ik Sarah: een engel langs de weg"

  VDB: "Ik zei tegen Sarah: morgen win ik voor jou"

  VDB: "Ik zei tegen haar: morgen win ik nog eens voor jou"

  VDB: "Het was absurd hoe makkelijk ik won"